A+ A A-

U povodu Dana džamija

Džamije Bosne i Hercegovine imaju svoj praznik - Dan džamija. Odlukom Rijaseta Islamske zajednice još prije trinaest godina, 7. maj - datum rušenja jedne od najljepših bosanskohercegovačkih džamija, Ferhadije u Banjaluci, ustanovljen je kao Dan džamija.

Bosanskim džamijama Dan džamija nije nažalost pripao zbog njihovog nesumnjivog, vjerskog, kulturno-historijskog i civilizacijskog značaja. One su svoj praznik izvojevale svojim prahom i svojim pepelom.

Treba li ponoviti da je samo za nekoliko mjeseci u agresiji 1992.-1995. srušeno i oštećeno više od 1.000 bosanskohercegovačkih džamija? Mnoge od njih tokom svog postojanja rušene su tri, četiri, pet puta, da bi na ruševinama i zgarištima bile ponovo obnavljane uprkos namjerama rušitelja da ih zatru.

Nekih ipak više nema, jer nema ni njihovih džematlija pobijenih i rastjeranih tokom niza ponavljanih genocida.

Stoga ako je 11. juli dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, 7. maj je dan sjećanja na svojevrstan genocid počinjen nad džamijama Bosne.

To posebno treba da znaju oni kojima gradnja svake nove džamije bode oči i diže kosu na glavi, pri tome namjerno prešutkujući činjenicu da je na teritoriji RS-a još uvijek gotovo 200 neobnovljenih džamija. Sigurno je to prava tema kojom treba da se bave i oni i njihovi mediji. A gradnju džamija treba ostaviti onima koji su to oduvijek radili - čestitim Bošnjacima koji gradeći džamije ulažu u dobro u ime svoje vjere, svog naroda i svoje budućnosti.

Centar za islamsku arhitekturu