A+ A A-

Sjednica Mešihata IZ-e u Srbiji i posjeta reisu-l-uleme Sandžaku

Nakon analize stanja vjerskih prava muslimana u Srbiji, Mešihat je jednoglasno donio odluku o formiranju Savjeta za ljudska prava. Tom prilikom Mešihat je najoštrije osudio učestale pojave diskriminacije muslimana i Islamske zajednice. Na sjednici je data puna podrška programu odbrane Islamske zajednice i aktivnostima na polju internacionalizacije pitanja vjerskih sloboda u Srbiji.

Članovi Mešihata su izrazili javne čestitke muftiji beogradsko-novosadskom, glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Novi Sad i pripadnicima Islamske zajednice u Novom Sadu na odlučnom i dostojanstvneom ponašanju prilikom uspješne odbrane prostorija Islamske zajednice u Novom Sadu.

Nakon iscrpnih diskusija, usvojeni su izvještaji o organizaciji hadža, kurbanske akcije i akcije prikupljanja kurbanskih koža.

Mešihat je utvrdio da su izvršene pripreme za održavanje redovnog zasjedanja Sabora Islamske zajednice u Srbiji zakazanog za subotu 9. maja.

Na sjednici je odlučeno da se obnovi Odbor za završetak radova na Islamskom centru Delimeđe, te da se pristupi pripremama za početak radova na izgradnji Islamskog centra u Sjenici.

Tom prilikom usvojena je informacija o nastavku izvođenja građevinskih radova na zgradi islamskog obrazovnog centra Poila u Novom Pazaru.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa ef. Cerić posjetit će Mešihat Islamske zajednice u Srbiji u periodu od 18. do 20. maja ove godine.

U trodnevnoj posjeti Sandžaku reisu-l-ulema će obići institucije Mešihata (Medresa, Mekteb, FIS) i posjetit će sve medžlise sjevernog Sandžaka te sastati sa glavnim muftijom Muamer-ef. Zukorlićem, predsjednikom Sabora, članovima Mešihata, rukovodiocima i direktorima ustanova i službi Mešihata, te predsjednicima udruženja, koja djeluju u okviru Islamske zajednice. Reisu-l-ulema će se također sastati sa svim predsjednicima medžlisa, glavnim imama, imamima, profesorima Medrese i FIS-a, vjeroučiteljima i svim uposlenim u Islamskoj zajednici.

Također, planirana je posjeta Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru. Reisu-l-ulema će prisustvovati akademiji maturanata "Gazi Isa-beg" medrese u Novom Pazaru.

(www.islamskazajednica.org)