A+ A A-

Malezija: Potpisan sporazum o izgradnji halal parka u Gračanici

Ambasador Bosne i Hercegovine u Maleziji Ensar Eminović prisustvovao je potpisivanju Memorandruma o razumijevanju i saradnji na projektu izgradnje "Halal parka" u Bosni i Hercegovini koje je upriličeno u okviru 4. svjetskog Halal foruma, saopćeno je danas iz MVPBiH. 

Memorandum su potpisali direktor Širbegović grupe Faruk Širbegović i visoki izvršni oficir Halal Industry Development (HDI) Datuk Seri Jamil Bidin. Ceremoniji potpisivanja prisustvovao je reisu-l-ulema BiH Mustafa ef. Cerić. 

Potpisivanjem Memoranduma dvije strane su se obavezale na primjenjivanje zajedničkog "Halal" standarda ustanovljenog od Organizacije islamskih zemalja, te na dodatne programe usavršavanja i razvijanja neophodnih vještina i nastavak bilateralnog trgovinskog razvoja između malezijskih i bh. kompanija. 

Planirano je da "Halal park" bude izgrađen u Gračanici na površini od 20 hektara. Ukupna vrijednost investicije se procjenjuje na približno 100 miliona eura i predviđa godišnji promet od oko 500 miliona eura zarade kada "Halal park" počne funkcionirati u punom kapacitetu. 

Ova investicija predviđa otvaranje nekoliko hiljada novih radnih mjesta. 

Ambasador Eminović je izrazio zadovoljstvo postignutim sporazumom, koji je značajnim dijelom rezultat intezivnih diplomatskih aktivnosti. Izrazio je očekivanje da će se privredna saradnja između dviju zemalja nastaviti razvijati. 

(Fena)