A+ A A-

Glavni muftija primio izvjestioca UN za vjerska prava

U nedjelju 03. 05. 2009. god. delegacija Ujednjenih nacija, predvođena izvjestiocem za vjerska prava Asmom Jahangir, posjetila je Mešihat Islamske zajednice u Srbiji i susretla se sa glavnim muftijom Muamer ef. Zukorlićem.

Tom prilikom gosti su se interesovali o svim oblicima diskriminacije i kršenja vjerskih prava muslimana u Sandžaku i Srbiji, sa posebnim osvrtom na ulogu Ministarstva vjera i drugih državnih organa u pokušaju cijepanja Islamske zajednice, nepoštovanja Zakona o crkvama i vjerskim zajednicama, te Pravilnika o registru crkava i vjerskih zajednica.

Visoka delegacija je upoznata i o diskriminaciji vezanoj za vraćanje oduzete vakufske imovine sa primjerom Novopazarske banje i hotela „Sopoćani".

Razgovori su vođeni i o neizbalansiranoj etničkoj strukturi među zaposlenima u policiji, pravosuđu i drugim državnim organima i ustanovama pod neposrednom upravom republičkih organa.

Tom prilikom, Glavni muftija je istakao da je pokušaj formiranja paralelne islamske zajednice imao za cilj zasutavljanje razvoja Islamske zajednice i slabljenje njenog uticaja u društvu, te da se na taj način rukovodstvo Islamske zajednice pokušava kazniti zbog svoje dosljednosti da očuva autonomnost i ravnopravnost ove zajednice sa drugim crkvama i vjerskim zajedniciama.

(www.islamskazajednica.org)