A+ A A-

Dalia Mogahed, Obamina pokrivena savjetnica

Američki muslimani pozdravili ulazak Amerikanke egipatskog porijekla u Bijelu kuću Početkom aprila američki predsjednik Barack Obama je potpisao izvršni nalog za osnivanje novog tijela u Bijeloj kući pod nazivom "Ured za religijsko partnerstvo" kako bi podržao vjerske institucije, ojačao međuvjerski dijalog i povezao ga sa vladinim institucijama.

Radi se o savjetodavnom vijeću za saradnju u oblasti vjere i susjedstva koje će imati zadatak da izvještava američkog predsjednika o ulozi koju religija može imati u rješavanju društvenih probelema i tretiranju pitanja građanskih prava. Među 25 članova ovog savjeta je i muslimanka Dalia Mogahed, Amerikanka egipatskog porijekla, koja je sa roditeljima, univerzitetskim profesorima, prije trideset godina došla u Sjedinjene Države. Njeno ime u izvornom obliku glasi Dalija Mudžahid, ali je transkripcijom na engleski jezik dobilo oblik koji se danas koristi u javnosti - Dalia Mogahed.

Služiti domovini
"Veoma sam sretna što mi je pružena prilika da na ovaj način služim svojoj zemlji. Ideja vodilja Vijeća je da iskoristi energiju i mudrost vjerskih organizacija i lidera koji se fokusiraju na vjerske grupe kako bi se riješili zajednički problemi. Glavna premisa Vijeća je saradnja između vjera i pružanje pomoći kako bi postali snaga koja će pomoći da društvo ide naprijed. Društveni izazovi su zajednički svim vjerskim grupama i naš zadatak je njihovo ujedinjenje kako bi se suprotstavili zajedničkim izazovima ", kazala je za Al-Arabiyu Dalia Mogahed koja je ovim imenovanjem postala prva pokrivena muslimanka imenovana na položaj u Bijeloj kući.

Kao viši istraživač i izvršna direktorica Gallup-ovog Centra za muslimanske studije, nevladinog istraživačkog centra koji pruža analitičke podatke o pogledima muslimanskog stanovništva širom svijeta, s diplomom inžinjera hemije i poslovne administracije, Mogahed je predvodila istraživanja muslimanskog javnog mnijenja u svijetu. Njena istraživanja i statistike proizašle iz njega koristili su i navodili ugledni mediji poput Wall Street Journala, Foreign Policyja, Middle East Policyja i Harvard International Reviewa.

Sve što radi zasniva na činjenicama
Zajedno s Johnom L. Espositom, radila je na projektu "Ko to govori u ime islama? Šta milijarda muslimana zaista misli", kao najveću i najobuhvatniju studiju o muslimanskom javnom mnijenju širom svijeta koju su ovo dvoje uglednih znanstvenika uradili nakon opsežnog istraživanja provedenih u 37 muslimanskih zemalja, sa glavnim fokusom na relaciji islam - Zapad, a koji su se posebno zaoštrili nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. septembra, 2009. godine.

"Vrlo sam sretan da su zamolili Daliu da bude dio savjetodavne grupe jer ona predstavlja jedinstvenu poziciju", izjavio je Saleh Williams iz Asocijacije muslimanskog osoblja Kongresa. "Dalia poznaje muslimansku zajednicu i sve što kaže ima osnovu u njenom radu u Gallupu, zasnovanom na činjenicama, nasuprot stručnjacima koji često drže govore na TV-u koji nisu zasnovani na činjenicama, već na ideologiji. Dalia je alternativa svemu tome i ona je zasnovana na činjenicama, izjavio je J. Saleh (Salih) Williams.

I muslimani znaju ponuditi rješenje
Kao pokrivena žena u Bijelog kući, Mogahed je izjavila da mahrama nije predstavljala problem u njenom zapošljavanju i da njeno imenovanje predstavlja interes predsjednika Obame da čuje glas muslimana. "Američki muslimani imaju ideja i treba da učestvuju u iznalaženju rješenja koja će poslužiti njihovoj zemlji i važno je da dobiju priliku da to i učine. Ono što Obamina administracija želi jeste ispravan savjet kako da se američki građani uključe u zajedničku stvar.

"Na meni je da ukažem predsjedniku o problemima i potrebama muslimana, posebno zbog toga što se oni u ovo vrijeme gledaju kao neka vrsta izvora problema. Nastoji se promaknuti stav kako oni nisu u stanju uzeti učešća u rješavanju međunarodnih problema, te da trebaju raditi na sebi. Sada hoćemo da kažemo da su muslimani u stanju ponuditi rješenja," kazala je Mogahed.

Inače, u posljednje vrijeme širom muslimanskog svijeta pažljivo se gledaju potezi nove američke administracije u smjeru da se poprave odnosi sa muslimanima koji su ozbiljno narušeni tokom godina administracije predsjednika Busha.

(www.preporod.com)