A+ A A-

Kantonalno takmičenje osnovnih i srednjih škola u Goraždu

XI kantonalno takmičenje osnovnih škola Bosansko-podrinjskog kantona iz nastavnog predmeta islamska vjeronauka održano je u utorak, 03. džumade-l-ula 1430.h.g. / 28. aprila 2009.g. u prostorijama OŠ ''Fahrudin Fahro Baščelija'' u Goraždu.

Takmičenju su prisustvovali učenici predstavnici svih šest osnovnih škola Bosansko-podrinjskog kantona, a organizirano je u četiri kategorije, odnosno za učenike petih, šestih, sedmih i osmih razreda.

Svaka od škola u jednoj kategoriji mogla je učestvovati sa tri svoja takmičara, te je broj takmičara predstavnika jedne škole u sve četiri kategorije mogao biti dvanaest, a ukupan broj takmičara iz svih šest škola sedamdest dva. Od prdviđenog broja takmičara takmičenju je prisustvovalo šezdeset pet, budući da sedam učenika predstvnika Osnovne škole ''Fadil Fako Đozo'' nije prisustvovalo takmičenju.

Takmičari su za izradu testa imali 60 minuta, a svaki je takmičar mogao osvojiti maksimalno 60 poena.

Testove takmičara pregledala je komisija sastavljena od profesora i nastavnika islamske vjeronauke, te predstavnika Ureda muftije goraždanskog.

Za svečanost proglašenja pobjednika učenici OŠ ''Fahrudin Fahro Baščelija'' iz Goražda za svojim nastavnicima islamske vjeronauke priredili su i izveli prigodan program. Svečanost proglašenja pobjednika upriličena je u ulaznom holu škole domaćina.

Svečanosti proglašenja pobjednika pored učenika takmičara, te nastavnika i profesora islamske vjeronauke, prisustvovali su neki od drugih nastavnika i direktora ovdašnjih škola, zatim predstavnici Ministarstva za obrazovanje nauku kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona, predstavnik Ureda muftije goraždanskog i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Goražde.

Prva tri mjesta su osvojili sljedeći učenici:

V razred

1. Advija Hrelja, OŠ Hasan Turčalo Brzi
2. Ahmed Imamović, OŠ Mehmedalija Mak Dizdar
3. Elvedina Vranešić, OŠ Hasan Turčalo Brzi
VI razred
1. Hajrija Pleh, OŠ Fahrudin Fahro Baščelija
2. Sumeja Kurtić, OŠ Fahrudin Fahro Baščelija
3. Amira Jahić, OŠ Hasan Turčalo Brzi
VII razred
1. Amila Žiga, OŠ Fahrudin Fahro Baščelija
2. Ferida Mašić, OŠ Husein ef. Đozo
3. Selma Salković, OŠ Hasan Turčalo Brzi
VIII razred
1. Eldina Adilović, OŠ Fahrudin Fahro Baščelija
2. Edina Adilović, OŠ Hasan Turčalo Brzi

3. Nermina Maličević, OŠ Husein ef. Đozo

 

Najuspješnija osnovna škola u školskoj 2008/2009.godini je OŠ Fahrudin Fahro Baščelija - Goražde.

IV kantonalno takmičenje srednjih škola Bosansko-podrinjskog kantona iz nastavnog predmeta islamska vjeronauka održano je u četvrtak, 28. rebiu-l-ahira 1430.h.g. / 23. aprila 2009.g. u prostorijama Mješovite srednje škole ''Enver Pozderović'' u Goraždu.

Takmičenju su prisustvovali učenici predstavnici sve tri srednje škole Bosansko-podrinjskog kantona, a organizirano je u četiri kategorije, odnosno za učenike prvih, drugih, trećih i četvrtih razreda.

U kategoriji prvih, drugih i trećih razreda škole su učestvovale sa po tri takmičara. U kategoriji četvrtih razreda dvije škole su učestvovale sa po četiri takmičara, dok Srednja stručna škola ''Džemal Bijedić'' u toj kategoriji nije imala takmičare, budući nije imala četvrtih razreda.
Takmičari su za izradu testa imali 60 minuta, a svaki takmičar je mogao osvojiti maksimalno 60 poena.

Testove takmičara pregledala je komisija sastavljena od nastavika i profesora islamske vjeronauke, te predstavnika Ureda muftije goraždanskog.

Svečanost proglašenja pobjednika upriličena je u prostorijama škole domaćina takmičenja.
Proglašenju pobjednika pored učenika takmičara i profesora islamske vjeronauke, prisustvovali su direktori sve tri srednje škole Bosansko-podrinjskog kantona, zatim predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona i muftija goraždanski.

Redoslijed najuspješnijih učenika:

I razred

1. Ajla Begić, Srednja tehnička škola ''Hasib Hadžović''
2. Nermin Šehić, Mješovita srednja škola ''Enver Pozderović''
3. Emina Adilović, Srednja tehnička škola ''Hasib Hadžović''
II razred
1. Lejla Garaplija, Mješovita srednja škola ''Enver Pozderović''
2. Selma Bukva, Mješovita srednja škola ''Enver Pozderović''
3. Emina Spirijan, Srednja tehnička škola ''Hasib Hadžović''
III razred
1. Armin Hambo, Mješovita srednja škola ''Enver Pozderović''
2. Šejla Baljić, Srednja tehnička škola ''Hasib Hadžović''
3. Benjamin Žiga, Mješovita srednja škola ''Enver Pozderović''
IV razred
1. Amera Malokos, Srednja tehnička škola ''Hasib Hadžović''
2. Mirnes Salihović, Srednja tehnička škola ''Hasib Hadžović''
3. Muna Hammami, Mješovita srednja škola ''Enver Pozderović''

Takmičarima oba takmičenja koji su osvojili neko od prva tri mjesta u svojim kategorijama uručene su poklon knjige i novčane nagrade od strane Ureda muftije goraždanskog. Isti će, zajedno sa pobjednicima takmičenja iz drugih nastavnih predmeta osnovnih i srednjih škola Bosansko-podrinjskog kantona, biti pozvani na prijem kojeg će Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ovog kantona naknadno organizirati, te će im tom prilikom biti uručene diplome i prigodne nagrade od strane Ministarstva.

Organizatori takmičenja bili su Ured muftije goraždanskog, Ministarstvo za obrazovanje nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjsog kantona Goražde i Aktiv islamske vjeronauke osnovnih i srednjih škola sa prostora Muftijstva goraždanskog.

Dženan ef. Imamović