A+ A A-

BiH na Halal forumu i sajamu u Maleziji

Svjetski halal froum i sajam u Meleziji najveći su skupovi iz oblasti halala i halal poslovanja koji se organiziraju u svijetu. S obzirom na važnost i značaj skupova ove godine se prema najavama organizatora očekuje rekordan broj delegacija, učesnika i posjetitelja na skupovima. Halal forum i sajam (WHF i MIHAS) održat će se od 04. do 10. maja 2009. godine.

Ovogodišnji, četvrti svjetski halal forum, održat će se od 04. - 05. maja 2009. godine. Svjetski halal forum (WHF) je skup na kojem se pored predstavljanja progresa svjetskog halal tržišta pokreću inicijative, razmjenjuju mišljenja i iskustva te donose odluke koje su od suštinske važnosti za halal u svijetu. Halal forum će biti podjeljen u dvije sesije. Na prvoj sesiji će biti javno prezentiran svjetski Halal standard dok će se na drugoj sesiji govoriti o razvijanju saradnje u oblasti halal poslovanja u svijetu.

Podsjetimo se, na prošlogodišnjem halal forumu usvojena je rezolucija o imenovanju IHI Alliance za glavno tijelo za prezentiranje i predstavljanja Halal standarda u svijetu, te rezolucija o izradi jedinstvenog halal standarda na nivou zemalja OIC.

Ovogodišnji WHF i MIHAS za nas imaju posebnu važnost jer će Bosna i Hercegovina biti jedna od zemalja u fokusu. Na sajmu će biti prezentirani ekonomski, turistički, prirodni i drugi resursi naše zemlje. Odluka organizatora da Bosna i Hercegovina bude jedna od zemalja u fokusu rezultat je dosadašnjeg napretka u oblasti halal poslovanja, razvoja i unaprijeđenja halala u BiH i svijetu, edukacije, halal certificiranja, učešća u izradi svjetskog Halal standarda, učešća na svim stučnim skupovima iz oblasti halala, itd. Prema posljednjem rangiraju od 170 halal certifikacijskih institucija u svijetu Agencija za certificiranje halal kvalitete iz BiH uvrštena je među pet najuspješnih po uređenosti i funkcionalnosti.
Pored Agencije za certificiranje halal kvalitete koja je redovni učesnik ove godine na halal forumu učestvovat će i reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, Tarik Đođić, Faruk Širbegović i Hasib Salkić. Na forumu je planirano prezentiranje dosadašnjih rezultata iz oblasti halal poslovanja u BiH. Ovom prilikom će biti promovirano novoformirano udruženje Halal Europe koje će se u BiH i širem regionu baviti promoviranje halala, halal certificiranih proizvođača i proizvoda.

Malaysian International Halal Showcase - MIHAS je najveći halal sajam halal proizvoda i usluga. Šesti međunarodni halal sajam MIHAS 2009. trajati će u periodu od 6. do 10. maja 2009. godine u MATRADE Exhibition and Convention Centre.
Izložbeni prostor MIHAS-a 2009. će se prostirati na oko 20, 000 m2 na kojem će biti oko 600 izložbenih mjesta za izlagače iz 30 zemalja. Tako će veliki broj halal proizvoda iz različitih dijelova svijeta biti dostupni posjetiocima sajama za degustaciju. Organizator predviđa posjetu preko 50, 000 posjetilaca iz oko 70 zemalja.

MIHAS okuplja proizvođače i izlagače hrane, neprehrambenih proizvoda, ambalaže i opreme za proizvodnju i usluge, izlagače su iz sektora islamskih finansija, te drugih vrsta usluga iz različitih zemalja svijeta.