A+ A A-

Obilježena šesnaesta godišnjica stradanja Bošnjaka u Kiseljaku

U džematu Kazagići, Medžlis Islamske zajednice Kiseljak, prigodnim programom obilježena je šesnaesta godišnjica stradanja Bošnjaka iz ovog džemata i šireg područja općine Kiseljak.

„ I ne recite za one koji su na Allahovom putu  poginuli, mrtvi su, ne oni su živi ali vi to ne vidite...."riječi su Uzvišenog Stvoritelja Milostivog kojima je započeo program obilježavanja i sjećanja na šehide džemmata Kazagiću na području MIZ Kiseljak.

Tog dana 27. aprila ratne 1993. godine ustaške horde upale su u nezaštićeno selo Kazagići ubijajući i paleći sve na što su našli. Prilikom ovog nejverovatnog zločina ustaške horde crnokošuljaši, potpomognuti i stanovnicima, dojučerašnjim komšijama, ubili su šest nevinih ljudi od kojih je najstariji Brkić hadži Alija kome su odsjekli glavu i bacili dalje od tijela ali i najmlađi Junuzović Mirzet rođen 1976. godine .

Upravo na ovaj dan od samog povratka u selo Kazagići ( 1995. godine) redovno se održava mevlud i šerif koji prouče imami MIZ Kiseljak, u  nakon rata završenom mesdžidu a sve povodom sjećanja na šehide ovog džemmata ali i svih šehida Kiseljaka jer upravo u mjesecu aprilu su se i desili ovi stravični događaji na širem području općine Kiseljak.

Svojim nadahnutim vazu nasihatom prisutnim se obratio dr. hafiz Džemail Ibranović imam Šarene džamije u Travniku koji je rođen u Kazagićima i česti je posjetilac ovog sela, koji je između ostalog iskoristio priliku da podsjeti prisutne i na potrebu razmišljanja o nama samima „uz dužno poštovanje šehida ali trebamo se zapitati i šta se danas dešava sa nama, u kom pravcu idemo, dali zaboravljamo ono što nam se nedavno dešavalo, jesmo li svjesni trenutka u kome živimo...."    

Senad Goralija