A+ A A-

Seminar o zekatu u Norveškoj i Švedskoj

U organizaciji Ureda za zekat Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i islamskih zajednica Bošnjaka u Norveškoj i Švedskoj 18. i 19. 04. 2009. godine, održani su seminari o zekatu za imame, članove glavnih odbora, poslovne ljude i druge ugledne članove Islamske zajednice u Norveškoj i Švedskoj.

U Švedskoj je seminar o zekatu održan 18. aprila 2009. godine u Geteborgu, dok je narednog dana 19. 04. 2009. seminar održan i u Norveškoj, u gradu Oslu. Na pomenutim seminarima su referate izložili dr. Enes Ljevaković, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu i fetvai emin, govorio je o šerijatskoj utemeljenosti organiziranog prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra od strane Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Mensur Karadža, rukovodilac Pravne službe u Rijasetu IZ-e u BiH, dao je osvrt historijski tok organiziranog prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra i trenutnu organizaciju, Enes Hašimbegović, ugledni privrednik, koji je govorio o značaju zekata za život i poslovanje muslimana i mr. Elnur Salihović, rukovodioc Ureda za zekat u Rijasetu IZ-e u BiH, koji je izložio analizu trenutnog stanja i rezultata prikupljanja, kao i planove, prioritete i smjernice u budućem radu na razvoju sistema promocije, prikupljanja i raspodjele zekata.

Seminaru o zekatu u Norveškoj je prisustvovao i muftija mostarski Seid ef. Smajkić, koji se također obratio prisutnima. Enes Hašimbegović je iskoristio priliku, da u svojstvu predjednika Upravnog odbora ''bIZ Kluba'', Poslovnog foruma članova Islamske zajednice u BiH, prezentira prisutnim taj klub i njegove planove za povezivanje i saradnju poslovnih ljudi, muslimana, članova Islamske zajednice u BiH. Nakon izloženih referata učesnici na seminaru su razvili jako konstruktivnu diskusiju, koja je pokazala veliki interes za izloženu tematiku. Domaćini, koje je u Norveškoj predvodio glavni imam Senaid ef. Kobilica i predsjednik glavnog odbora Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj Dževad Mešan, a u Švedskoj glavni imam Idriz ef. Karaman i predsjednik IZ Bošnjaka u Švedskoj Sakib Kenjar, pokazali su da, iako već duže vrijeme žive u pomenutim državama, nisu izgubili osjećaj za tradicionalno dobro, bosansko gostoprimstvo. Opća ocjena učesnika je da su seminari bili jako uspješni.

Ured za zekat