A+ A A-

10 godina Vojnog muftiluka

Vojno muftijstvo u 2009. godini obilježava deset godina rada i djelovanja u sistemu odbrane, kao i u strukturi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Vojno muftijstvo je, uz podršku Rijaseta IZ-e u BiH, pružilo doprinos u razvoju Oružanih snaga BiH i ukupnog sistema odbrane uspostavom vjerske službe prema standardima razvijenih zemalja Evrope i Amerike.

Od osnivanja Muftiluka 1999. godine pa sve do danas, Vojno muftijstvo je integrisano u sve sfere odbrane. Ono je uspostavljeno u skladu sa standardima vjerskih službi modernih vojski, spremno za nove izazove u multireligijskom i multinacionalnom okruženju što ga čini nezaobilaznom cjelinom u sistemu odbrane BiH.

Imamska služba u vojnom muftijstvu brine o vjerskom životu muslimana angažiranim u organizacionim jedinicama Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Poslovi vojnih imama čuvaju tradiciju imamskog poziva prema organizacionoj strukturi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i standardima vojne vjerske službe NATO-a.
Program obilježavanja godišnjice Vojnog muftijstva započet će naučnim skupom u okviru kojeg će se kroz program rada okruglog stola na temu "Imamska služba u Vojsci" rasvijetliti uloga imama u vojnom okruženju kroz povijest, sa posebnim osvrtom na osmanski te austrougarski period, zatim period između dva rata, vrijeme komunizma i aktuelni trenutak.

Pored okruglog stola, programom obilježavanja godišnjice Vojnog muftijstva planiran je tradicionalni iftar tokom mjeseca ramazana 2009. godine, te svečana akademija 15. decembra 2009. godine na kojoj će zaslužnim za uspostavu i razvoj Vojnog muftijstva u sistemu odbrane biti dodijeljene prigodne plakete, priznanja i zahvalnice.