A+ A A-

Nova pravila o bračnom pravu u EU uvode šerijat

Engleski think tank upozorio je kako novi plan Europske unije u svojoj krajnjoj posljedici može imati primjenu šerijata u bračnim parnicama u zemljama članicama.

Centar za socijalnu pravdu, konzervativna organizacija iz Engleske, upozorava kako bi nova reforma bračnog prava, nazvana Rim III, koja predlaže da sudovi diljem Unije rješavaju bračne sporove koristeći pravne sustave zemalja iz kojih bračni parovi dolaze.

To bi značilo da bi sud u Engleskoj morao rješavati slučaj koristeći pravni sustav Saudijske Arabije ukoliko bi muž i žena dolazili od tamo. Centar je reformu nazvao "suludom".

Reforma "protu-obiteljska"

Think tank je upozorio kako bi reforma usporila sudske procese, povećala troškove i dovela do nepravednih rezultata, a nazvala je i cijeli prijedlog reforme "protu-obiteljskim".

Trenutno parovi iz različitih EU zemalja mogu rješavati svoje brakorazvodne parnice u prvoj zemlji u kojoj netko od njih podnese zahtjev. Budući da različite zemlje nude različite financijske prednosti supružnicima po pitanju podjele imovine, dolazi do "utrke na sudove" koja dovodi do smanjivanja napora za spašavanjem brakova.

Centar za socijalnu pravdu u svom izvještaju u kojemu kritizira Unijin plan predlaže jednostavnije rješenje. Po tom prijedlogu bi svaka zemlja članica brakorazvodne parnice rješavala po svojim zakonima, a suđenja bi se održavala u zemljama s kojima supružnici imaju najbliže veze.

(www.index.hr)