A+ A A-

Akcija čišćenja zemljišta za ljubljansku džamiju

Ljubljana, 18. april 2009. godine, (MINAS) - U subotu, 18. aprila 2009. godine, Mešihat Islamske zajednice u Republici Sloveniji organizirao je akciju čišćenja zemljišta koje je predviđeno za izgradnju Islamskog vjersko kulturnog centra, odnosno džamije u Ljubljani.

Tim povodom okupilo se oko hiljadu ljudi koji su došli iz svih džemata iz Slovenije na čelu sa svojim imamima i predsjednicima izvršnih odbora medžlisa. Iz Kopra i Jesenica vjernici i vjernice došli su autobusima. Na akciji su bili između ostalih i direktor radija IZ-e u BiH g. Remzija Pitić i direktor Agencije za halal certificiranje g. Amir Sakić.

Akcija je počela u 10 sati i trajala sve do 18 sati. To je bilo prvo okupljanje muslimana na parceli koju je Islamska zajednica u Sloveniji kupila 31.12.2008. godine, s namjerom da se na istoj konačno sagradi džamija. Zemlja je koštala 4.568.328,00 eura, a kupljeno je 11.364 m2. Tačno prije četrdeset godina prvi put je predan zahtjev za početak izgradnje džamije u Ljubljani. Vjerojatno je to bio jedan od razloga da su se članovi IZ-e u Sloveniji u ovolikom broju uključili u prvu akciju čišćenja. Svojim dolaskom pokazali su da žele mjesto gdje će se moći okupljati, družiti, ibadetiti, obrazovati i upotpunjavati.

Tim povodom prvi put je obavljen namaz na džamijskom zemljištu. Podne namaz predvodio je muftija dr. Nedžad Grabus. Po riječima okupljenih muslimana bio je to poseban osjećaj bez obzira što je namaz obavljen pod vedrim nebom.

U popodnevnim satim okupljene muslimane posjetio je gradonačelnik Grada Ljubljane g. Zoran Janković zajedno sa učesnicima međunarodne konferencije »Ljubljanski kongres« među kojima je bio i predsjednik Međunarodnog evropskog udruženja g. Pat Cox,  g. Roman Jakič i drugi.

U pozdravnom govoru gradonačelnik Janković izrazio je svoje zadovoljstvo, da se je vodstvo IZ-e u Sloveniji odlučilo za ovaj korak i pokazalo, svima onima koji su desetljećima odlagali smeće u tom dijelu grada, šta znači čistoća i čist okoliš. Po njemu je Ljubljana najljepši grad na svijetu, a kada bude izgrađena džamija biće još ljepša. Kazao je i to da ima Ljubljana i najboljeg muftiju što je bilo nagrađeno velikim aplauzom okupljenih. On očekuje, da će IZ-a ubrzo objaviti natječaj za idejno rješenje buduće džamije u Ljubljani koji bi trebao biti zaključen do polovine septembra 2009. godine. Obećao je da će Gradska uprava platiti pola troškova arhitektonskog natjačaja.

Gospodin Roman Jakič čestitao je okupljenima za odlično izvedenu akciju. Pozdravio je u svom govoru i g. Pata Coxa koji uvijek nastoji živjeti i promovirati jednakopravnost među različitima. Obećao je da će se i dalje truditi za jadnakopravnost u Sloveniji, a posebno kada je riječ o projektu izgradnje džamije u Ljubljani. Drago mu je da ima Ljubljana tako otvorenog gradonačelnika koji ima sluha za sva pitanja, a posebno kada je potrebno pomoći manjinskoj zajednici. Čestitao je gradonačelniku Jankoviću što se je odlučno suprotstavio ideji za referendum i sa zadovoljstvom završio svoj govor sa informacijom da referenduma o visini munare ljubljanske džamije neće biti.

Ukratko se obratio i g. Pat Cox. Izrazio je svoje zadovoljstvo što dijeli trenutke sreće i veselja sa okupljenim vjernicima. Čestitao je gradonačelniku Jankoviću za odlično držanje i realizaciju planova vezano za izgradnju džamije u Ljubljani.

Muftija dr. Nedžad Grabus u svoje ime i u ime IZ-e u Sloveniji zahvalio se prisutnima za dolazak. Posebno se zahvalio gradonačelniku Zoranu Jankoviću i učesnicima međunarodne konferencije »Ljubljanski kongres« što su odvojili vrijeme i došli na lokaciju gdje će se graditi džamija u Ljubljani.

Drago mu je da na lokaciji između Pramove i Kurilniške više neće biti ilegalno odlagalište smeća u Ljubljani, već će to biti mjesto iz kojeg će isijavati čistoća i ponos Ljubljane. Kazao je okupljenim gostima, da ukoliko nisu imali priliku sresti se sa evropskim muslimanima, da imaju priliku da ih upoznaju danas. To smo mi, evrospki muslimani.

Na kraju je gradonačelniku Jankoviću podario sliku koju je u bakru pripremio g. Nasir Jabučar iz Sarajeva sa motivom glavnog bosanskohercegovačkog grada na kojem se vide objekti tri, odnosno četiri monoteistične religije, tj., katoličke, židovske, pravoslavne i islamske. Ljubljani fali još munara. Nadam se da će biti ubrzo izgrađena, završio je muftija Grabus.

Na kraju se želimo zahvaliti svim aktivistima koji su pomogli akciju čišćenja. Posebno se zahvalujemo onima koji su donirali mehanizaciju i prijevoz smeća sa lokacije.

Velika hvala i članovima IOM Ljubljana g. Midhatu Alagiću, imamu Senadu Karišiku, g. Esadu Bajraktareviću, g. Zilhadu Kudiću i vođi akcije g. Safetu Jakupoviću za perfektnu organizaciju i pripremu ovog historijskog doagađaja za Islamsku zajednicu u Republici Sloveniji.