A+ A A-

Delegacija Islamske zajednice kod predsjednika Hrvatske

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=uWagaGD2DTA]

Delegacija Islamske zajednice koju je predvodio reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić danas je u Zagrebu imala prijem i razgovore sa predsjednikom Republike Hrvatske Stjepanom Mesićem.

Uz reisu-l-ulemu dr. Cerića u delegaciji su bili glavni muftija IZ-e u Srbiji Muamer ef. Zukorlić kao i predsjednik Mešihata IZ-e u Hrvatskoj Šefko Omerbašić.

Predsjednik Mesić i reisu-l-ulema Cerić su istaknuli kako Hrvatska ima vrlo dobre odnose s Islamskom zajednicom, koja je zaslužna za promicanje međureligijskog dijaloga i tolerancije između katolika i muslimana u Hrvatskoj.

„Predsjednik Mesić je za BiH više od prijatelja, on tumači tu zemlju na jedini mogući način, kao državu koja ima svoje granice i posebna je po tome što je najmultinacionalnija i najmultikulturalnija zemlja nakon raspada bivše Jugoslavije" - rekao je dr. Cerić nakon susreta.

On je najavio i da će 11. jula biti proglašen „Danom sjećanja na žrtve Srebrenice", što su predložile žene iz Srebrenice, a poduprli i evropski parlamentarci. Reisu-l-ulema zamolio je predsjednika Mesića da to učini i Hrvatska.

Visoka delegacija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini boravi od 16. do 18. aprila 2009. godine u  radnoj posjeti Islamskoj zajednici u Hrvatskoj. U delegaciji Islamske zajednice u BiH su reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, predsjednik Sabora IZ u BiH Edhem Bičakčić, generalni sekretar Rijaseta Muhamed Salkić, muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović, muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić i odgovorni urednik Preporoda Aziz Kadribegović.

Tokom posjete delegacija Islamske zajednice susrest će se sa asocijacijama Bošnjaka u Hrvatskoj, članovima i djelatnicima Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, potom
sa kardinalom Josipom Bozanićem i glavnim rabinom Kotelom Dadom i predstavnicima Jevrejske vjerske zajednice.