A+ A A-

Dan džamija: Sergija za obnovu džamije u Rudom

Tradicionalna sergija u povodu dana džamija prikupljat će se za obnovu džamije "Kara Mustafe-paše Sokolovića" u Rudom.

U dopisu koji je Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta uputila svim hatibima na području Rijaseta kaže se:

- Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na svojoj redovnoj sjednici održanoj u Sarajevu 11. marta 2009. godine, odnosno 14. rebiu-l-evvela 1430., rješavajući po prijedlogu muftije goraždanskog Hamed ef. Efendića, broj. 48-HE/09. od 26. februara 2009. godine, u vezi sergije za džamiju Kara Mustafa-paša Sokolović u Rudom, donio je zaključak da se, u povodu 7. maja, Dana džamija u 2009. godini, oglasi sergija, poslije džume-namaza, na cijelom području IZ-e u BiH i bošnjačkoj dijaspori za ukupljanje priloga za obnovu džamije "Kara Mustafe-paše Sokolovića" u Rudom.

Molimo sve hatibe na području IZ-e u BiH i bošnjačkoj dijaspori da u petak na hutbi 06. džumade-l-ula 1430. h., odnosno 01. maja 2009. godine najave džematlijama da će se u petak, poslije džume, 13. džumade-l-ula 1430. h., odnosno 08. maja 2009. godine putem sergije prikupljati prilozi za izgradnju džamije "Kara Mustafe-paše Sokolovića" u Rudom.

Kara Mustafa-pašinu džamiju u Rudom (1898.) do temelja su srušili pripadnici srpskih agresorskih snaga. Munara joj je srušena u oktobru 1992. godine, a sama zgrada tri mjeseca kasnije devastirana.

Molimo sve medžlise IZ na području Rijaseta da prikupljena sredstva na spomenutoj sergiji u svojim džematima blagovremeno dostave na račun Rijaseta sa naznakom: Za izgradanju džamije "Kara Mustafe-paše Sokolovića" u Rudom.