A+ A A-

Esak: Izraelski aparhejd mnogo brutalniji od južnoafričkog

Na separacionoj barijeri koju je Izrael izgradio prema Zapadnoj obali danas počinje ispisivanje najvećeg do sada grafita, u saradnji holandskih i palestinskih aktivista.

Na betonskom zidu će biti ispisano pismo sa 2.000 reči Južnoafrikanca Farida Esaka, u kome se ističe da je izraelski aparthejd mnogo brutalniji od onoga kakav je postojao u Pretoriji.

Grafiti će ispisati aktivisti holandske grupe "Pošalji poruku" (Send a message) koja prikuplja novac preko interneta za ispisivanje poruka u znak protesta protiv barijere koja se gradi kako bi se Palestinci odvojili od Izraela.

Izrael tvrdi da barijera zaustavlja ulazak palestinskih samoubica bombaša na izraelsku teritoriju. Međutim, palestinska strana upozorava da se radi o otimačini zemlje na kojoj oni nameravaju da proglase nezavisnu državu.

Palestinci objašnjavaju da barijera, koja se većim dijelom sastoji od žičane ograde i rovova, a dijelom od visokih betonskih blokova, na pojedinim mjestima zalazi duboko na okupiranu Zapandu obalu da obuhvati velike blokove jevrejskih ansleja.

Pismo će biti ispisano u jednom redu, počev od palestinskog grada Ramale.

- Jesu li naše jevrejske sestre i braća zaboravili svoje poniženje," napisao je Esak naglasivši: " U vašoj zemlji vidimo nešto mnogo brutalnije, nemilosrdnije i nehumanije nego što smo ikada videli pod aparthejdom".

U drugom dijelu pisma on naglašava: "Policija aparthejda nikada nije koristila djecu kao štitove ... niti je ikada koristila puške i bombe protiv uglavnom civilnih meta". U tekstu se takođe osuđuju ciljana ubistva onih " koji se usuđuju da pruže otpor".

Međutim, izraelski mediji ističu da se ne pominje antisemitska ideologija, raketiranje južnog Izraela iz pojasa Gaze, samoubilački bombaški napadi, kao ni islamistički Hamas.

Holanđanin, zadužen za veb-sajt Justus van Oel izjavio je da je to pismo izabrano jer u njemu nema provokacija i jeftine propagande, već se radi o uravnoteženom tekstu.

- Mi ne osporavamo da da zid štiti Izraelce od napada. Ali to je kratkoročno rješenje. Aparthejd nikad nije dugotrajno rješenje, rekao je on u intervjuu za izraelske medije.

Cijena projekta je 12.500 evra, a reklamne kompanije i privatnici sponzorišu segmente od 1,5 metra. Njihovi potpisi biće ispisani ispod teksta.

Očekuje se da će grafit biti na zidu za osam dana i snimiće se dokumentarac o projektu. Otvoreno pismo će biti na zidu uz druge projekte "Pošalji poruku" (Send a message), ispisivanje poruka preko interneta po cijeni od 30 evra.

Od decembra 2007., kada je grupa osnovana, na zidu je ispisano oko 850 poruka za oko 33.500 evra. Dio novca je iskorišćen da pokrije minimalne troškove, a veći dio odlazi palestinskim nevladinim dobrotvornim organizacijama.

(www.bosnjaci.net)