A+ A A-

Konferencija u Sarajevu: Administriranje islamskih pitanja u sekularnoj državi

U Sarajevu će od 17. do 19. aprila 2009. u organizaciji Centra za napredne studije i  Foruma za islam u jugoistočnoj Evropi (ISEEF) biti održana međunarodna  konferencija "Administriranje islamskih pitanja u sekularnoj državi: iskustva jugoistočne Evrope". Preko dvadeset domaćih i stranih eksperata će tri dana analizirati stoljetno iskustvo muslimanskih zajednica iz ovog dijela Evrope u organizaciji islamskog vjerskog života u sekularnim državama.

„Upravljanje islamskim pitanjima i predstavljanje muslimana je sve češće raspravljano pitanje u zapadnoj Evropi i to u kontekstu integracije građana muslimana u zapadna društva. Jugoistočna Evropa ima bogato iskustvo na ovom planu. Muslimani ovog područja su uspostavili dobro organizirane autohtone islamske vjerske administracije. Iako ovo iskustvo ne može jednostavno biti „presađeno" u druge društvene sredine, ono može ponuditi neka zanimljiva zapažanja za one koji donose odluke u još uvijek narastajućoj evropskoj zajednici koja iz godine u godinu postaje kulturološki sve raznolikija", istakao je za medije Muhamed Jusić, koordinator ISEEF-a.

Organizatori ističu kako bi ova konferencija trebala ostvariti uvid u ta pozitivna iskustva, sagledati realno stanje unutar islamskih zajednica, ali i analizirati izazove sa kojima se te vjerske zajednice susreću. Neki od novih trendova koji će se analizirati na konferenciji su pojave novih nezavisnih i paralelnih skupina koje se pozivaju na islam, sukobi oko liderskih pozicija unutar postojećih vjerskih zajednica koji su često povezani sa širim političkim konfliktima, te sigurnosne konotacije načina na koji su organizirane ove zajednice.

Organizaciju konferencije je finansijski podržala belgijska fondacija King Baudouin i National Lottery, a predviđeno je i publikovanje zbornika radova na engleskom jeziku.

Prva sesija konferencije (petak, 17. april 2009. u 18-20:00) koja će se održati u hotelu Saraj (Nevjestina 5) bit će otvorena za medije i javnost. Ostale sesije će biti radnog karaktera.

Muhamed Jusić