A+ A A-

KBSA: Ljubav prema vlastitoj grudi nije imala cijenu

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike u povodu 15. aprila - Dana Armije RBiH izdao je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

- U ime protjeranih, logoraša, onih kojima su članovi porodice pobijeni za vrijeme agresije na BiH, čiji su domovi zapaljeni, onih čiji su životi ugašeni i svih drugih Bošnjaka Sjeverne Amerike, KBSA poziva sve probosanske snage i patriote da se 15. aprila sjete Armije RBiH, jedine zaštite koju su imali za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Dana 15. aprila 2009. treba da se sjetimo dovom i odamo poštu svim šehidima, poginulim borcima, svim hrabrim patriotima iz Patriotske lige, Teritorijalne obrane i drugih jedinica koji su u najtežim momentima rekli NE agresorima i stali u obranu golorukog naroda i dali ono što je najvažnije - svoj život za slobodu svih nas koji sada živimo.

Armija RBiH je i danas garant mira i stabilnosti u našoj domovini. Dobro znamo da je bilo deset boraca na jednu pušku i da je svaki metak čuvan kao zlato, jer nismo imali pravo na samoobranu, zbog nepravednog emabarga na uvoz oružja. Ljubav prema vlastitoj grudi nije imala cijenu, a niti je poremetila naš časni put ka oslobođenju. Armija RBIH je iz rata 92-95 izašla i postala respektabilna vojna ali i moralna snaga i zato trebamo da budemo ponosni na nju.

15. april je dan kada se sjećamo svih šehida, poginulih patriota, zlatnih ljiljana, ali je to i dan koji nas podsjeća da se borba za BiH, njen suverenitet, teritorijalni integritet i višestoljetnu multikulturalnost vodi i danas, političkim i demokratskim sredstvima. Ne smijemo dozvoliti da njihova žrtva bude uzaludna, ne smijemo dozvoliti negatorima Bosne da u miru završe ono što su im svojim životima, ili dijelovima tijela onemogućili patrioti u redovima Armije RBiH 92-95.

KBSA u čijem članstvu je i veliki broj bivših boraca Armije, svojim djelovanjem čuva i čuvat će sjećanje na sve pripadnike Armije čineći sve da ideja jedinstvene, demokratske, multikulturne i građanske države BiH ne ostane samo slovo na papiru.

Svim borcima, patriotima, zlatnim ljiljanima i herojima BiH čestitamo Dan Armije.