A+ A A-

Sjednica Savjeta muftije mostarskog u Trebinju

U prostorijama  Medžlisa Islamske zajednice Trebinje, 18. 04. 1430. h. g./ 13. 04. 2009. godine, održana je redovna sjednica Savjeta muftije mostarskog na kojoj su razmatrane predstojeće aktivnosti, te u tom smjeru doneseni su i određeni zaključci.

Održavanje sjednice Savjeta muftije mostarskog imalo je za cilj odavanje priznanja i podrške muslimanima Trebinja na ustrajnosti i odlučnosti da ostanu i opstanu u svojoj vjeri i na svojoj zemlji u državi Bosni i Hercegovini. Nesumnjivo najveću zaslugu za očuvanje vjere i tradicije, na prostoru cijele Istočne Hercegovine - Trebinja, Gacka i Bileće, ima glavni imam, Husein ef. Hodžić, koji uz apsolutnu podršku Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Trebinje, na čelu sa Mustafom Fetahagićem, ulaže maksimalne napore da se ovom gradu i kraju vrati njegov, 1992.godine izgubljeni duh. Važno je napomenuti da svoj nesebičan doprinos daju i dvojica mladih imama, koji su u Trebinju na službi od sredine 2008. godine, Ishak ef. Bećar i Sadet ef. Bilalić.

Na sjednici se razgovaralo i o aktuelnom stanju u Islamskoj zajednici sa posebnim osvrtom na, do sada, neviđenu kampanju, prije svega medijsku, koja se vodi protiv Islamske zajednice, a pogotovu protiv njenog poglavara reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića. Na kraju, Savjet muftije mostarskog donio je zaključak da se ovim povodom oglasi sljedećim saopćenjem za javnost:

Savjet muftije mostarskog je iznenađen bestijalnošću kampanje koja se vodi protiv Islamske zajednice i njenog poglavara, reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića. Neshvatljivo je kakvi porivi vode pojedine medije i novinare da idu tako daleko u svojim tvrdnjama i osudama, prelazeći sve granice civiliziranog govora.

Također, Savjet muftije mostarskog izražava punu podršku reisu-l-ulemi dr. Mustafi ef. Ceriću u njegovom nastojanju da stvori adekvatne uslove za nesmetano i slobodno djelovanje svih organa Islamske zajednice. Hercegovina teško prihvata, ali okrenuti leđa ne zna.

Nazif Garib