A+ A A-

Sedamnaesta godišnjica genocida u Višegradu

Užički korpus pod komandom pukovnika Dragoljuba Ojdanića je s vojnim formacijama iz Srbije i Crne Gore tzv."Arkanovcima" i "Belim Orlovima" prije 17 godina, 15. aprila 1992., ušao u Višegrad i preuzeo kontrolu nad lokalnim institucijama, podsjetilo je Udruženje "Žena-žrtva rata".

U njegovoj pratnji su bili kapetan Borko Glavinić, komandant kasarne Uzamnica, Branislav Savić, predsjednik SDS-a u Višegradu, Risto Perišić, ratni načelnik SUP-a, i mnogi drugi koji su počinili zločine protiv Bošnjaka.

- Dužni smo se sjetiti onih kojih više nema u Višegradu. Dužni smo odlučiti se da će Višegrad sutra opet postati dom Bošnjaka, kakav je bio kroz stoljeća, unatoč genocidima, stoljećima organiziranim iz Republike Srbije, unatoč sljepoći Evrope - navodi se u saopćenju.

Iz Udruženja su podsjetili da se radi o ljudskim pravima, o pravima ljudi koji stoljećima gledaju u vrata pakla kazavši da u Europi, nigdje po svijetu, nema grada kao Višegrad, koji već više od 200 godina gleda u vrata pakla preko rijeke Drine.

Užički korpus je ušao u Višegrad pod krinkom uvođenja reda i mira, da bi se 19. maja 1992. povukli u Vardište i presvukli u "Orlove", "Arkanovce", "Šešeljevce" i formirali svoje četničko-genocidne brigade "Beli orlovi", "Osvetnici" i "Garavi sokak".

Nakon toga uslijedilo ubijanje Bošnjaka čija su trupla bačena u rijeku Drinu.

- Drina je danima tekla krvava. Oko 3.000 Bošnjaka civila je pobijeno, od toga više od deset posto bila su djeca. Tako se radi genocid u srcu Evrope, pred očima cijelog svijeta - rečeno je u saopćenju.

 

Pripreme za treći kolektivni ukop

Pred treći kolektivni ukop bratunačkih žrtava koji će se obaviti 12. maja na šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu, gdje je do sada ukopano 135 Bošnjaka, glavni bratunački imam Elvir ef. Hodžić i član Organizacionog odbora za ukop obratio se porodicama stradalih, pozivajući ih prije svega da se odazovu obilježavanju bratunačkog genocida od 8. do 12 . maja ove godine.

On je, također, istakao da zbog recesije institucije koje su do sada finansirale kolektivno obilježavanje godišnjice stradanja Bošnjaka imaju smanjene budžete, te će za ovogodišnje obilježavanje izdvojiti manje sredstava. Tako će iz različitih gradova BiH, umjesto dosadašnjih 50, biti organizirano maksimalno pet autobusa.

Prema riječima Šuhre Sinanović, predsjednice Udruženja „Žena Podrinje", do sada je za kolektivni ukop bratunačkih civila identificirano deset Bratunčana, a očekuje se da će do 12. maja biti identificirane sve od ukupno 40 žrtava.

Potrebna finansijska pomoć
Sekretar Fondacije „Mezarje Bratunac 92" Hiba Ramić uputila je svim relevantnim institucijama BiH molbu za finansijsku pomoć za izradu i postavljanje 175 jedinstvenih nišana za šehide, koliko će ih nakon 12. maja biti ukopano u Veljacima.

Za te radove potrebno je oko 100.000 KM. Isto toliko trebat će i za izgradnju spomen-sobu čije će radove finansirati Vlada RS. Kako bi osigurali obećana sredstva, predstavnici Fondacije već su uputili molbu Antonu Kasipoviću za odobravanje tih sredstava.

 

Na mezarju Rakita 25. aprila ukop i dženaza za 29 ubijenih Vlaseničana

U Vlasenici na mezarju Rakita, 25. aprila u 11 sati, bit će ukopano najmanje 29 Vlaseničana čija su tijela pronađena u masovnim grobnicama.

Ispraćaj tijela bit će upriličen u Tuzli dan ranije, 24 aprila u 17 sati. 

Na pres-konferenciji Organizacionog odbora zajedničke dženaze kazano je da broj osoba koji će biti ukopan naredne sedmice može biti i veći budući da se očekuje konačna idntifikacija za još tri žrtve dok se za 15 žrtva čekaju rezultati utvrđivanja identiteta. 

Među žrtvama koje će biti sahranjene na mezarju Rakita u Vlasenici su majka i kćerka Almasa i Suada Hajdarević te Salko i Mehmed Efendić koji su iz porodice u kojoj je ubijeno sedmero braće i jedan bratić. 

Najmlađa žrtva je Almir Jahić koji je ubijen u 16 godini života. Njegovo tijelo pronađeno je u grobnici u kojoj je bilo i tijelo njegovog oca koji je sahranjen prošle godine. Almiru će se dženaza klanjati 25. aprila. 

U Vlasenici je toku rata ubijeno 2.600 civila. Do sada je iz masovnih grobnica ekshumirano 650 posmrtnih ostataka a identificirano 350 tijela. 

Za zločin u tom mjestu osuđen je samo Dragan Nikolić Jenki na 20 godina zatvora, dok se protiv dvije osobe vodi postupak. Ostali počinioci zločina i danas su na slobodi.