A+ A A-

Negatore genocida na stub srama

Povodom 11. aprila, Dana vjeroučitelja u BiH, reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić jučer je, u društvu vjeroučitelja i vjeroučiteljica iz naše zemlje, posjetio Memorijalni kompleks u Potočarima.
 

Veliki grijeh
- Zbog važnosti vjeronauke u školama, mi smo predložili Huseinu ef. Kavazoviću, tuzlanskom muftiji, da se odredi jedan dan u godini kada bi se svi vjeroučitelji i vjeroučiteljice u BiH sastali na jednom mjestu da razmijene iskustva iz svojih škola i da na temelju tih iskustava unapređuju nastavu vjeronauke koja bi trebala biti atraktivna, da ne bude dosadna, da djeca kroz te programe izgrađuju samopoštovanje, ali i razvijaju suživot i tolerantniji odnos prema drugome - kazao je reis Cerić u Potočarima.

Reisu-l-ulema je dodao da je jedan od velikih grijehova savremene civilizacije to što se misli da obrazovanje mladih može biti bez odgoja.
- Mi vjerujemo u obrazovanje s odgojem. Odgoj pretpostavlja mogućnost raspoznavanja od malih nogu razlike između dobra i zla i davanje smisla vlastitom životu. Mi vjerujemo u vjerski odgoj ili odgoj u širem smislu u predškolskom obrazovanju i zbog toga je Islamska zajednica osnovala Islamski pedagoški fakultet u Sarajevu, Bihaću i Zenici - rekao je reis Cerić, dodajući da je to kadar koji se priprema da bude na usluzi državnim i privatnim školama, naglašavajući da to nikako ne isključuje i predmet kulturu religije u školama.

- Postupnom edukacijom o religiji izbjeći ćemo religijski ekstremizam s kojim se suočava današnji svijet. Ukoliko mi ne budemo djeci ponudili rješenja i odgovorili na pitanja koja u zadnje vrijeme imaju i vjersku dimenziju te ostavimo nekom drugom da to odgovara našoj djeci, onda snosimo odgovornost za njihove buduće devijacije koje će biti u ime religije. Stoga, oni koji su protiv religije u predškolskom, osnovnom i srednjem školovanju, nesvjesno podržavaju u budućnosti vjerski ekstremizam zbog čega bi trebali i odgovarati- izjavio je reis Cerić.

Osjećaj krivice
Na novinarsko pitanje kako gleda na činjenicu da rat nije prestao za trojicu Srebreničana iz, tzv. grupe Zvornik 7, među kojima je i Samir Avdić, kazao je da ni sam nema odgovora zašto neki ljudi misle samo na sebe.

- Nisam očekivao da će u postratnom i postgenocidnom periodu bošnjački političari misliti samo o sebi. Mislio sam da će imati i vremena i energije da se brinu o drugima. No, da ne bismo uvijek prebacivali krivnju na nekog drugog, osjećam se krivim zbog trojice Srebreničana kojima neki ne mogu, a neki neće da pomognu. Rado ću, ako mogu, na ovaj način dignuti glas da se spriječi još jedno poniženje i nastavak genocida nad bošnjačkim narodom. Nastavak genocida je i priča naše nane Fate te zato nije čudno što ima onih koji negiraju genocid kao osmu fazu u genocidnom planu - istakao je reisu-l-ulema.

Negatore genocida na stub srama
Reis Cerić kazao je i da bi se Bošnjaci trebali organizirati prema uzoru na Jevreje, koji prozivaju na stub srama one koji negiraju holokaust.

- Mi ćemo morati u BiH vrlo brzo sve one koji na bilo koji način negiraju genocid u Srebrenici staviti na stub srama, uključujući i Parlament BiH, koji se još ne usuđuje razmišljati o tome da u proceduru uzme mogućnost da BiH bude jedna od prvih zemalja koja će za svoje građane koji su doživjeli genocid donijeti vlastitu rezoluciju, naslonjenu na evropsku, o tome da 11. juli bude dan sjećanja za cijelu Evropu - kazao je reis Cerić, dodajući da će žene Srebrenice ubrzo staviti na iskušenje sve parlamentarce te će se vidjeti ko će biti protiv, a ko za donošenje rezolucije.

M. Mustafić

(Dnevni avaz)