A+ A A-

Kome smeta “bosanski” u nazivu gradova, smeta i država BiH

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), krovna organizacija Bošnjaka Kanade i SAD, najoštrije osuđuje Zakon o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske (RS), manjeg entiteta u BiH, a kojim je predviđeno da Bosanski Brod nosi naziv samo "Brod", a Bosanska Kostajnica samo "Kostajnica". Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS-a predviđene su i novčane kazne u iznosu od 1.500 do 20.000 KM za one koji u službenoj upotrebi budu koristili "neprikladne" nazive gradova. Promjene naziva gradova na ovakav način nisu u suglasnosti sa ustavnim principom o ravnopravnosti konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine.

 

Bosna je postojala i postojat će

Negiranje predznaka bosanski u nazivu gradova je negiranje Bosne i Hercegovine, međunarodno priznate države sa međunarodnim granicama, pasošima, ambasadama, i svim ostalim oblicima državotvornosti. Bosna je postojala i postojati će, a onima kojima smeta prefiks "bosanski" u nazivu gradova u BiH, smeta im i država BiH. Sama činjenica da Vladi manjeg etniteta smeta prefiks bosanski u nazivima gradova, naziv koji potiče od međunarodno priznatog, historijskog naziva BiH, dovoljno govori o namjerama čelnika manjeg entiteta da se na sve načine omalovažava i ucjenjuje država BiH.

Poznato je na koji način je došlo do promjene naziva gradova, općina, institucija, organizacija u BiH za vrijeme i poslije agresije na BiH, kako bi se naglasila činjenica da se pomenute institucije, organizacije i mjesta nalaze na teritoriji manjeg etniteta i da su sada nastanjeni većinskim stanovništvom srpske nacionalnosti.

 

KBSA će poduzeti sve demokratske akcije

Postupak vlade manjeg entiteta kojim se želi izbrisati prefiks "bosanski" ima za cilj podizanje nacionalnih tenzija i nastavak raspirivavanja međunacionalne mržnje, čemu se KBSA i sve demokratske probosanske snage protive. KBSA će poduzeti sve demokratske postupke u cilju pravilnog informiranja javnosti o postupcima vlade manjeg etniteta u BiH, kaže se u saopćenju koje je u ime KBSA potpisao glasnogovornik Semir Đulić.