A+ A A-

Delegacija Medžlisa IZ-e Tešanj u Rogatici

Delegacija Medžlisa Islamske zajednice Tešanj u sastavu: glavni imam Fuad ef. Omerbašić, predsjednik IO hadži Edib Turalić, član IO Zehrudin Kruško i tehnički sekretar hadži Rašid Orlović posjetila je Medžlis IZ-e Rogatica, gdje su ih toplo primili glavni imam Medžlisa IZ-e Rogatica Madžid ef. Alihodžić, v.d. predsjednika IO Husein Živalj i Fadil ef. Lutvić, a susretu se pridružio i Osman Rahmanović iz Tešnja sada sudija u Rogatici.

Posjeta je realizirana u četvrtak, 09. 04. 2009. g. / 14. rebiu-l-ahira 1430. h.g. Pored razmjene informacija o medžlisima i aktivnostima u njima, razgovaralo se i o realizaciji zaključka Savjeta Muftiluka zeničkog o bratimljenju ova dva medžlisa i konkretnim aktivnostima po tom pitanju i pomoći Medžlisa IZ-e Tešanj Medžlisu IZ-e Rogatica i dogovorene su određene aktivnosti po tim pitanjima. Brojnija posjeta Tešnjaka Rogatici bit će 30. maja 2009. godine i tom prilikom tešanjski imami će u Rogatici izvesti prigodan mevludski program.

U prijateljskom razgovoru u uredu glavnog imama Medžlisa IZ-e Rogatica izmijenjene su informacije o Medžlisu Rogatica. Prije rata na teritoriji Medžlisa živjelo 13209 Bošnjaka ili 60,10%, u samom gradu 5.681 odnosno 63,7%, a danas na području Medžlisa živi oko 1500 Bošnjaka, a u samom gradu 37 porodica. Prije rata na području ovog Medžlisa egzistirala su 22 džemata, svi objekti IZ-e na području ovog Medžlisa su u ratu do temelja porušeni, danas je obnovljeno 9 džamija, a u toku je obnova još 4 džamije. Na području grada bile su srušene obadvije džamije, danas je potpuno obnovljena jedna džamija "Šudžaudin" ili poznatija kao "Čaršijska džamija". U Medžlisu Rogatica stalno je zaposlen jedan imam koji obnaša i dužnost glavnog imama, dok su trojica angažovani honorarno, a u drugim džematima se angažuju imami povremeno.

"Vaša posjeta i zaključak Savjeta Muftiluka zeničkog su za nas velika pomoć i sigurnost, sada shvatamo da nismo prepušteni sami sebi i doista smo vam istinski zahvalni na tome, kao i na svakoj vrsti pomoći. Ipak, nama je sam taj čin i vaša posjeta najznačajniji i još jednom vam se u svoje ime i ime Bošnjaka Rogatice najiskrenije zahvaljuem. Mi smo hvala Bogu prebrodili "dječije bolesti" i na našem području u ovom trenutku nemamo nikakvih problema. Imamo dobru saradnju sa predstavnicima lokalne vlasti, a Bošnjak je predsjednik Skupštine Opštine koji nam pomaže u skadu sa svojim mogućnostima, " između ostalog je istakao glavni imam Medžlisa IZ-e Rogatica.

O aktivnostima i radu Medžlisa IZ-e Tešanj prisutne su upoznali glavni imam i predsjednik, nakon čega je predsjednik IO Medžlisa IZ-e Tešanj hadži Edib Turalić glavnom imamu Medžlisa IZ-e Rogatica uručio skromnu novčanu pomoć za potrebe ovog Medžlisa.

(www.iz-tesanj.ba)