A+ A A-

Arapi pozdravili Obamin govor u Turskoj

Sirijski ministar vanjskih poslova pohvalio je obraćanje američkog predsjednika Baracka Obame arapskome i islamskom svijetu, a brojni Arapi su pozdravili obećanja američkog čelnika da će insistirati na stvaranju palestinske države.  

U svojoj prvoj posjeti u svojstvu predsjednika jednoj većinski muslimanskoj zemlji Obama se dotaknuo Arapa i muslimana u svom govoru u Ankari, rekavši da Sjedinjene Države "nisu i nikada neće biti u ratu s islamom". 

On je također govorio o arapsko-izraelskom mirovnom procesu, rekavši da će se "aktivno angažirati" na stvaranju palestinske države pored Izraela. 

U intervjuu objavljenom u utorak sirijski ministar vanjskih poslova Walid al-Moallem je izjavio da Obamin govor "odražava jasnu namjeru ka postizanju rješenja po principu dvije države". 

Al-Moallem je izjavio da su Obamine riječi "značajne i pozitivne". On je, međutim, nagovijestio da Arapi očekuju od Washingtona da iztvrši pritisak na novu tvrdolinijašku izraelsku vladu premijera Benjamina Netanyahua da prihvati stvaranje palestinske države. 

"Treba posmatrati kako će se SAD odnositi prema izraelskoj vladi koju predstavlja ekstremna desnica koja nastavlja odbijati rješenje po principu dvije države", izjavio je Al-Moallem za libanske novine As-Safir. 

Obamina posjeta Turskoj imala je za cilj prevazići rašireno nezadovoljstvo u regiji onim što su mnogi smatrali agresivnom politikom Bushove administracije prema muslimanimna i Arapima. 

Vodeće arapske satelitske TV stanice Al-Jazeera i Al-Arabiya u ponedjeljak su uživo prenosile njegovo obraćanje turskom parlamentu, kao i sastanak koji je Obama u gradskoj vijećnici imao s turskim studentima kada je kazao da želi sarađivati s muslimanima. 

Libanski kolumnist Rajeh Khoury tvrdi da je Obamina posjeta Turskoj sačinila "mapu puta za odnose između Zapada i islama". 

Tareq Masarwah, kolumnist u jordanskim novinama Al-Rai, ukazao je na značaj Obaminog izbora Turske - većinski muslimanske zemlje sa snažnom sekularnom tradicijom - kao primjer "umjerenog islama". 

"Umjerenost je ono što nam treba u suočavanju s ekstremizmom i nasiljem koji dominiraju među muslimanima u posljednje tri decenije", izjavio je Masarwah. 

On je međutim kazao da je "jedini put ka pomirenju palestinska država". 

Iako su brojni Arapi razbješnjeni američkom invazijom na Irak i drugim američkim potezima u regiji, najveći spor na koji se često pozivaju je palestinsko pitanje i smatraju to američkom pristranošću prema Izraelu. 

Palestinski pregovarač Saeb Erekat pozdravio je Obaminu podršku palestinskoj državi. 

"Nadamo se da će izeraelska vlada uvidjeti da je to jedini put ka miru", izjavio je on za Associated Press.

(Fena)