A+ A A-

Delegacija Islamskog pedagoškog fakulteta iz Zenice na FIN

Predstavnici Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici posjetili su 2. 4. 2009. god. Fakultet islamskih nauka u Sarajevu.

Delegaciju su činili: prof. dr. Zuhdija Adilović, dekan IPF-a, mr. Ejub Dautović, muftija zenički u svojstvu predsjednika Upravnog odbora, doc. dr. Halil Mehtić, prodekan za nastavu i prof. dr. Šukrija Ramić.

Goste s Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici primio je dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, prof. dr. Ismet Bušatlić, sa svojim najbližim saradnicima doc. dr. hfz. Fadilom Fazlićem, prodekanom na finansije i doc. dr. Zuhdijom Hasanovićem, prodekanom za nastavu.

U veoma otvorenom i prijatnom razgovoru konstatirano je da već postoji veoma dobra saradnja između ove dvije visokoobrazovne institucije, ali se ona može još intenzivirati i produbiti.

Dekan IPF-a, prof. dr. Zuhdija Adilović, zvanično je obavijestio predstavnike FIN-a da je započeo master studij na IPF-u pod nazivom: "Menadžment kvalitete u religijskoj edukaciji" i da je to prvi pokrenuti master studij na Univerzitetu u Zenici.

Također, razgovaralo se o statusu fakulteta kako u široj društvenoj zajednici, tako i unutar same Islamske zajednice. Primijećena je slaba zastupljenost fakulteta i njihovih uposlenika u zakonodavnim i izvršnim tijelima Islamske zajednice što bi trebalo na drukčiji način postaviti u novom Ustavu Islamske zajednice. Ipak, rukovodstva fakulteta su bila i samokritična te su naglasila da se ni postojeće pozicije ne koriste dovoljno i da bi u tom pogledu predstavnici fakulteta morali biti angažiraniji. Između ostalog, predložena je izrada platforme koja bi se uputila Rijasetu Islamske zajednice u BiH u kojoj bi se naznačila strategija razvoja islamskog obrazovanja u BiH, posebno visokog obrazovanja, te modaliteti bolje uvezanosti i jače saradnje među visokoobrazovnim institucijama u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini.

Z.H.
(www.fin.ba)