A+ A A-

Treći festival bosanske hrane na ljubljanskom Tromostvoju

Ljubljana, 04. april 2009. godine, (MINAS) - U subotu, 04. aprila 2009. godine, tačno u 11 sati svečano je otvoren 3. festival bosanske hrane kojeg je organiziralo Udruženje žena Zemzem.

U uvodnom dijelu u ime društva Zemzem gospođa Ela Porić pozdravila je prisutne, a posebno muftiju dr. Nedžada Grabusa i zamjenika gradonačelnika Ljubljane g. Janija Möderndorfera koji je u ime gradonačelnika Zorana Jankovića pozdravio prisutne i čestitao članicama Zemzema za odličnu pripremu 3. festivala bosanske hrane u centru  Ljubljane.

Gospođa Porić kazala je još da su bila prva dva festivala organizirana na Gospodarskom razstavišču u Ljubljani. Oba festivala su bila veoma uspješna. Bio je veliki odziv in veliko zanimanje za bosanske specijalitete. Zato su odlučile da ovogodišnji festival organiziraju na otvorenom, odnosno u centru grada Ljubljane. Da bi festival učinile što zanimljivijim pozvale su g. Nasira Jabučara iz Sarajeva koji je već u nekoliko gradova predstavio Guinnessovo džezvu za kahvu. Nažalost g. Jabučar nije bio danas u Ljubljani ali je zato džezva zabavljala mnogobrojne posjetioce koji su mogli besplatno popiti kahvu iz najveće džezve na svijetu.

Pored džezve predstavljena su različita bosanska jela, slana i slatka, koja su pripremile članice Zemzema. Hranu su prodavale, a zarada od prodane hrane namijenjena je za izgradnju džamije u Ljubljani. U ovoj godini moto Zemzema jeste: "Svi i sve za džamiju".

Predsjednica Zemzema gospođa Elvira Alagić zahvalila se na prvom mjestu Islamskoj zajednici u Sloveniji za svu pomoć koju nudi Zemzemu u realizaciji njegovih projekata. Posebno se zahvalila gradskoj upravi Grada Ljubljane na čelu sa gradonačelnikom Zoranom Jankovićem koji su im omogućili da Festival organiziraju u centru Ljubljane. Zahvalila se i kulturnim društvima "Sevdah" i "Sandžak" koji su sudjelovali u programu. Posebnu zahvalu dobile su članice Zemzema koje su pripremile hranu za ovu manifestaciju.

Muftija dr. Nedžad Grabus izrazio je svoje zadovoljstvo da je došlo do realizacije ovog simpatičnog, a po drugoj strani važnog projekta. Pohvalio je članice Zemzema za organizaciju Festivala. Posebno ga oduševila džezva u kojoj je bilo skuhano nekoliko stotina litara kahve za sve posjetioce Festivala. Uvjeren je da su takvi projekti doprinos interkulturnom dijalogu i interkulturnom životu u gradu kao što je Ljubljana.

Na kraju su se članice Zemzema zahvalile g. Romanu Jakiču za njegova nastojanja prilikom rješavanja pitanja izgradnje džamije u Ljubljani i predale mu skroman dar.

G. Jakič zahvalio se organizatorima prije svega za poklon i za interesantno ljubljansko subotnje dopodne. Uvjeren je će se saradnja nastaviti i u budućnosti te da će doći do realizacije i drugih projekata koji će pomoći boljem razumijevanju među ljudima.

Kahvu su probali i mnogobrojne poznate ličnosti poput bivšeg predsjednika Republike Slovenije gospodina Milana Kučana.