A+ A A-

Obrazovanje je temelj opstanka i razvoja

Predsjednik Univerziteta i Glavni muftija je svim prisutnim gostima čestitao sedam godina postojanja visokoškolske ustanove u Novom Pazaru i zahvalio se na ukazanom povjerenju i naporima svih prijatelja Univerziteta da se ovaj Univerzitet konstituiše i stane na svoje noge. Rektor Univerziteta dr. Mevlud Dudić je istakao značaj koji ova visokoškolska ustanova ima u razvoju, vaspitanju i obrazovanju mladih ljudi

Prošlo je sedam godina od kako se rodila ideja da se u Novom Pazaru osnuje Univerzitet. Početkom proljeća 2002. godine, 30. marta, sastao se Inicijativni odbor i donijeo ovu istorijsku odluku za cjelokupni narod u Sandžaku. Od ideje i inicijative pa do njene realizacije prošlo je svega nekoliko mjeseci i prvi studenti su već u oktobru, te 2003. godine počeli da slušaju nastavu na ovom Univerzitetu, a 30. mart je određen kao Dan univerziteta, svojevrsni praznik znanja, mladosti i lepote.

I ove godine je na Internacionalnom Univerzitetu u Novom Pazaru priređena svečanost povodom ovoga za sve Sandžaklije značajnog datuma. Datuma kada su stanovnici ovog područja svoje pravo da se univerzitetski obrazuju proširili na pravo da se obrazuju u svome mjestu.

Svečanost je priređena u otvorenom amfiteatru Univerziteta pred velikim brojem zvanica, prijatelja Univerziteta, studenata, diplomaca i članova njihovih porodica. Svečanosti su prisustvovali i ambasador Palestine u Srbiji, zatim bivši predsjednik Vlade republike Srbije Zoran Živković, kao i predstavnici lokalnih vlasti iz sandžačkih gradova i drugi učesnici javnog, naučnog i kulturnog života ove regije.

Bogat kulturno umjetnički program otpočeo je još od ranog jutra kada je u Velikoj sali univerziteta otvorena izložba slika, a u holu na samom ulazu i izložba fotografija u kojoj su retrospektivno prikazani svi bitni događaji na Univerzitetu, od posjete pokojnog premijera Zorana Đinđića prilikom samog osnivanja, preko uručivanja Rešjenja za rad koje je uručio tadašnji Premijer Zoran Živković, pa do dodjele diploma studentima koji su prvi diplomirali na Internacionalnom Univerzitetu.

Oficijelni deo programa počeo je u 13 časova izvođenjem Međunarodne studentske himne Gaudemaus igitur koju je izvela Amela Kršić, članica hora Đulistan iz Novog Pazara. Hor Đulistan je na samom početku izveo i nekoliko sandžačkih sevdalinki koje su razgalile srca prisutnih gostiju.

Nakon hora prisutnim gostima se obratio rektor Univerziteta dr. Mevlud Dudić koji je u svom izlaganju predstavio studijske programe na Univerzitetu i istakao značaj koji ova visokoškolska ustanova ima u razvoju, vaspitanju i obrazovanju mladih ljudi. Poslije rektorovog obraćanja pristupilo se svečanoj dodjeli diploma za oko 300 diplomaca, mastera i doktora koji su diplomirali u periodu između dvije svečanosti Dana Univerziteta. Uručivanje  diploma je obavljena po fakultetima gdje su dekani fakulteta diplomcima svečano uručivali diplome.

U pauzi uručivanja diploma prisutne goste su razveselili i izmamili gromoglasni aplauz članovi dječijeg ansambla KUD-a „Senko Rašljanin" koji su izveli splet igara iz Sandžaka.

Malo po završetku nastupa KUD-a „Senko Rašljanin" počela je da pada kiša koja nije uspjela da pokvari svečanu atmosferu a prisutni gosti su ušli u Veliku salu Univerziteta gdje su im se obratili Bivši predsjednik Vlade republike Srbije Zoran Živković i Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji i predsjednik Univerziteta Muamer ef. Zukorlić.

Gospodin Živković je zahvalio na pozivu da prisustvuje ovoj svečanosti i poželio da se još mnogo stotina godina univerzitet razvija i raste i da daje plodove svog rada. Pomenuo je da je pokojni premijer Đinđić odmah prihvatio ideju o formiranju univerziteta, jer je bio pragmatični vizionar, i pitao je kako to najbrže da se uradi. Gospodin Živković nije skrivao zadovoljstvo što je i on svojim postupcima i odlukama doprineo da ovaj univerzitet zaživi.

Predsjednik Univerziteta i Glavni muftija je svim prisutnim gostima čestitao sedam godina postojanja visokoškolske ustanove u Novom Pazaru i zahvalio se na ukazanom povjerenju i naporima svih prijatelja Univerziteta da se ovaj Univerzitet konstituiše i stane na svoje noge.

„Dijete sa sedam godina polazi u školu, prestaje da bude malo dijete i postaje veliko dijete, tako je i ovaj Univerzitet prestao da bude mali i postao je Veliki Univerzitet", rekao je muftija.

Nermin Gicić

(www.islamskazajednica.org)