A+ A A-

Prva obuka za savjetnike halal kvalitete

Svjetsko halal tržište je jedno od najzančajnijih i najbrže rastućih tržišta u svijetu sa godišnjim prometom od preko 250 milijardi eura. Halal obuhvata različite vrste proizvoda i usluga: hrana, kozmetika, lijekovi, odjeća, obuća, namještaj, turizam i ugostiteljstvo, špediciju, bankarstvo i berzansko poslovanje...

Značaj svjetskog halal tržišta postaje sve aktuelniji i u zemljama Jugoistočne Evrope. Vlade, privredne/gospodarske komore i firme sa područja Jugoistočne Evrope sve više pokazuju interes da se uključe u svjetsko halal tržište na kome će plasirati svoje proizvode i usluge. Da bi se određeni proizvodi mogli plasirati na svjetsko halal tržište neophodno je da zadovolje zahtjeve Halal standarda. Sve firme koje zadovolje zahtjeve Halal standarda dobijaju Halal certifikat koji je svojevrsna ulaznica na ovo atraktivno tržište. Proces certificiranja i izdavanja Halal certifikata u saradnji s Islamskim zajednicama u državama Jugoistočne Evrope vrši Agencija za certificiranje halal kvalitete.

Proces implementacije zahtjeva Halal standarda i izrada sistemske dokumentacije u firmama je veoma ozbiljan i zahtjevan posao. Da bi se ovaj proces u zainteresiranim firmama olakšao i ubrzao neophodan je angažman savjetnika/konsultanata halal kvalitete.

U skladu s iskazanim potrebama Agencija za certificiranje halal kvalitete iz Tuzle  je odlučila da organizira obuku za kandidate koji žele da obavljaju posao savjetnika/konsultanta halal kvalitete.

Prema planu i programu obuka će trajati pet dana (28.03 - 01.04. 2009) gdje će se učesnici upoznati sa halalom, Halal standardom i procedurom halal certificiranja. Predavanja na obuci će govoriti o temama iz oblasti:

- Šerijatskog prava

- Svjetsko halal tržište

- Tehnologija proizvodnje i prerade hrane u skladu sa zahtjevima halal kvalitete

- Standardizacija: Halal i drugi standardi

- Metodologija provjere halal statusa hrane i zdravstvene ispravnosti

- Tehnologija uzgoja i halal klanja životinja

- Implementacija zahtjeva Halal standarda i izrada sistemske dokumentacije

Cilj obuke je obučiti kandidate za samostalno savjetovanje/konsulting u firmama  koje izraze želju da implementiraju zahtjeve Halal standrada u svoje pogone. 

Obuci će prisustvovati 20 učesnika sa područja BiH, Hrvatske, Srbije i Makedonije. Obuka se održava u hotelu „Senad od Bosne" na jezeru Modrac kod Lukavca.