A+ A A-

Održana treća redovna Skupština Medžlisa Jajce

U Hadadan džamiji u Jajcu  28. marta 2009. u 12:30 sati održana je  redovna godišnja Skupština Medžlisa IZ-e Jajce.

Sjednicu skupštine je otvorio dosadašnji predsjednik IO Medžlisa Jajce Semin ef. Česo koji je prisutne delegate upoznao sa predloženim dnevnim redom nakon čega je pozvao da se o istom  izjasne. Predloženi dnevni red je usvojen. U nastavku sjednice podneseni su izvještaji od strane glavnog imama Ramiz ef. Bećirovića o vjerskoprosvjetnom radu, predsjednika  Semin ef. Čese o administrativno-pravnom radu IO, te sekretara i blagajnika gospodina Ismeta Kurića o finansijskom poslovanju MIZ Jajce. Nakon podnesenih izvještaja predsjednik je otvorio diskusiju u toku koje je delegatima omogućeno da isti iznesu svoje kritike i pohvale na podnesene izvještaje i rad predsjednika i članova Izvršnog odbora Medžlisa. O svakom izvještaju vođena je posebna rasprava i usvajanje. Svi izvještaji su usvojeni, te je  tako rad u 2008. godini ocijenjen uspješnim. Usvojen je i plan rada i budžet za 2009. godinu.  Predsjednik Semin ef. Česo  je na kraju diskusije prisutnim delegatima zahvalio za učešće na Skupštini, učešće u  konstruktinoj raspravii, te ih obavijestio da je na posljednjoj sjednici IO Medžlisa održanoj 25. 03. 2009. godine za predsjednika IO MIZ Jajce izabran hadži Nijaz Duranović.

Skupština je završena učenjem DOVE koju je proučio glavni imam.

 

Skupština Medžlisa Islamske zajednice Jajce, u čijem su sastavu i dvije općine iz RS - Jezero i Šipovo, u povodu učestalih napada na Islamsku zajednicu i njenog prvog čovjeka, reisu-l-ulemu dr. Mustafu ef. Cerića, izdaje slijedeće

 

SAOPĆENJE

za javnost

 

Islamska zajednica u BiH kao kičma, bošnjačkog identiteta i garant opstojnosti BiH, ni u kom slučaju ne smije se dovoditi u kontekst u koji je dovode pojedini elektronski i printani mediji u našoj zemlji.

Reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, kao vrhunski alim i mislilac, priznat u cijelom svijetu od raznih institucija, kako muslimanskih tako i onih koje to nisu, nije "kriminalac" niti "zaštitnik kriminalaca", već vrhovni vođa muslimana BiH i njene dijaspore razasute po cijelom svijetu. Zbog sve učestalijih napada na ova dva stuba Bošnjaka, osjećamo potrebu da izrazimo svoju punu podršku, kako reisul-ulemi, tako i Instituciji Rijasta Islamske zajednice u svim projektima i aktivnostima, te najoštrije osudimo medijske napade na njih.

Ako mediji imaju pravo slobode govore i mi imamo pravo slobode mišljenja i rada na plemenitim ciljevima koje ima Islamska zajednica u BiH.

Članovi skupštine Medžlisa IZ-e Jajce

Na svojoj trećoj redovnoj skupštini održanoj

U Jajcu, 28.03.2009. godine