A+ A A-

Mevludi sa obje strane Save

U ciklusu mevluda u povodu rođenja posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda a.s., koje su organizovali medžlisi IZ-e Odžak, Bosanski Šamac, Gunja, Bosanski Brod i Modriča, privedeni su kraju. Ovim medžlisima pridružili su se i medžlisi: Vinkovaca, Slavonskog Broda i Orašja. Naime, centralni mevludi u centralnim džamija bili su iznimno dobro posjećeni. Veliki broj vjernika i vjernica je autobusima organizovano bilo redovno u svim džamijama. Zajedno su pratili učenje mevluda svojih imama i zajednički učili salevate. S posebnom pažnjom slušali predavače koji su ove godine pažljivo odabrani.

U ovom ciklusu 27. 03. 2009. g. krunisali smo mevludom u bijeloj džamiji u Modriči. Kandilji, salevati, ezan sa skoro otvorene džamije ulijo je dodatni motiv povratnicima u ovaj lijepi i pitomi bosnaki grad. Lica prisutnih su ozarena mirisom salevata i biranih riječi predavača. Domaćini su se pobrinuli da gostima otvore svoju dušu. Riječi dobrodošlice i selame uputio je imam Hasib ef. Kovač. Mevlud su učili: Osman ef. Mulahuseinović, Ademir ef. Kujraković, Redžo ef. Mehanović, Idriz ef. Bešić, Salim ef. Kanlić, Safet ef. Karahmetović, Adnan ef. Jusić, Osman ef. Brkić, Fahrudin ef. Mujanović, Husret ef. Hasanović, Mirza ef. Delić...

Saradnja medžlisa sa obje strane rijeke Save, pokazala se veoma dobrom. Odlučili smo ovu saradnju proširivati i osmisliti kako bi uvezivanje ovih medžlisa bilo što uspješnije. Ovaj način saradnje, mišljenja smo, učvršćuje naše tlo pod našim nogama i osigurava čvršći oslonac za budućnost.