A+ A A-

Doha: Forum Al-Jazeera "Moć, mediji i budućnost Bliskog istoka"

Od 14. do 17. marta, 2009. godine u Dohi, glavnom gradu Qatara, male ali naftom bogate arapske zemlje u Perzijskom zaljevu, održan je četvorodnevni "Četvrti Al Jazeera Forum", međunarodna konferencija koju je sazvala satelitska televizijska mreža Al-Jazeera Network. Tema foruma: "Power, Media and Middle East" - (Moć, mediji i budućnost Bliskog istoka) okupila je mnoge visoke kako aktuelne tako i umirovljene predstavnike raznih vlada zemalja Bliskog istoka, među kojima su bili i Njegova Ekselencija Dr. Salim El Hoss, bivši predsjednik vlade Libanona, Hakan Fidan, izaslanik premijera Vlade Republike Turske, Dr. Ghazi Salahuddin Atabani, lični savjetnik predsjednika Sudana te Asad Durrani, umirovljeni pakistanski general. 

Forumu su također bili nazočni brojni predstavnici nevladinih organizacija (NGOs) koje se bave međunarodnim odnosima, Bliskim Istokom, demokratizacijom i ljudskim pravima, obrazovanjem, slobodom ali i odgovornošću medija, ekonomskim razvojem. Izdvajamo neka imena iz ove kategorije kao što su: Azmi Bishara iz Libanona, Mohamed Hussein Hashemi iz Irana, Professor Michael Hudson sa Georgetown University iz Washingtona, Oliver McTernan direktor organizacije 'Forward Thinking' koja se intenzivno bavi uspostavom mira na Bliskom istoku iz Londona (posebno pregovorima između Izraela i Palastinaca uključujući i islamski Pokret Otpora - Hamas), Ibrahim Kalin direktor fondacije SETA iz Turske, Mounir Shafiq, generalni sekretar Arapskog Islamskog Kongresa, Dr. Claire Spencer, rukovodilac programa za Bliski Istok pri organizaciji "Chatham House" iz Londona, Prof. Dr. Vitaly Naumkin, generalni direktor Centra za Arapske i Islamske studije državnog univerziteta u Moskvi, Dr. Robert, Lambert, Profesor međunarodnih odnosa univerziteta St. Andrews iz Škotske i mnogi drugi.  

Na konferenciji su takođe govorili neka od najpoznatijih i najuticajnijih novinarskih pera svijeta, među kojima i Robert Fisk iz Bejruta, Seymour Hersh iz New Yorka, Fahmi Huweidy iz Kaira, Seumas Milne, urednik lista Guardian iz Londona, Alain Gresh, zamjenik urednika lista LeMonde Diplomatique iz Pariza, Abdul Bari Atwan, glavni i odgovorni urednik lista Al Quds Al Arabi, iz Londona i mnoge druge akademske ličnosti, intelektualci i aktivisti, kako oni iz islamskog svijeta tako i oni iz zapadnih zemalja. 

Od Bošnjaka su na pomenutoj konferenciji prisustvovali Mr. Amel Kovačević, predsjednik kluba biznismena islamske zajednice iz Sarajeva i ALLUMNI udruženja svršenika IIUM iz Malezije te generalni direktor korporacije Bam Card, gosp. Edhem Foco, ugledni bošnjacki intelektualac, biznismen i islamski aktivista iz Kuala Lumpura i Mr. Osman Softic, predsjednik Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka Australije (koji je ujedno bio i jedini delegat iz Australije), te dvojica uglednih Bošnjaka koji žive i rade u Qataru Mr. Hamdija Blekić, direktor Centra za međucivilizacijski dijalog i njegov kolega iz Sarajeva.

Prisustvo na konferenciji bilo je isključivo na osobni poziv generalnog direktora Al Jazeera Network-a Wadaha Khanfara a troškove putovanja, smještaja i hrane snosila je Al Jazeera - organizator ove značajne konferencije koja se financira iz budžeta vlade Qatara, a koji, prema nekim pokazateljima iznosi izmedju 600-700 miliona američkih dolara. Unatoč činjenici da u potpunosti financira budžet Al Jazeera-e katarska vlada se ne mješa u uređivačku politiku ovog medijskog powerhouse-a.

 Na čelu drzave Qatar nalazi se Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani Emir Qatara koji je na ovaj položaj ustoličen 26 Juna,1995. Zahvaljujući mudrom državničkom vodstvu i respektu koji uživa u zemlji i svijetu a posebno aktivističkoj diplomatskoj ulozi Sheikha Hamada Bin Khalife Al-Thanija, čiji uticaj je posebno u zadnje vrijeme postao veoma značajan u mnogim međunarodnim forumima i konferencijama, ovom malom naftom bogatom emiratu pripala je mnogo značajnija međunarodna pozicija nego što bi se to moglo zaključiti na osnovu minornog geografskog prostora koji zauzima ili pak broja stanovnika. 

Zahvaljujući navdenim faktorima Qatar je u posljednje vrijeme postao epicentar značajnih regionalnih i svjetskih političkih, kulturnih i ekonomskih dešavanja. Veliki ugled koji uživa u regionu, relativno liberalizirani društveni i ekonomski sistem (mudro usklađen i izbalansiran sa osnovnim islamskim vrijednostima i pozitivnim civlizacijskim dostignućima zapada), posebno veliki značaj koji se daje obrazovanju i uravnoteženom ekonomskom i društvenom razvoju, doprinjeli su također da je Qatar u zadnje vrijeme postao sjedište najmoćnije televizijske mreze Al Jazeera, čija uloga i značaj u transformaciji i društveno-političkom razvoju cjelokupnog blisko-istočnog regiona kao i regiona Srednje Azije je već uveliko primjetan a u budućnosti će imati izuzetno važnu ulogu u mirnoj transformaciji regiona Bliskog Istoka iz autoritarnog u demokratski sustav. Zbog toga nas ne iznenađuje činjenica da je jedan od najuglednijih islamskih učenjaka današnjice, Sejh Jusuf Qardawi, kao mjesto svog permanentnog boravka i djelovanja upravo odabrao Qatar. Qatar je također poznat po tome što je u njemu održana važna runda pregovora o globalnoj slobodnoj trgovini "Doha Rounds of World Free Trade Talks", Doha je također prije nekoliko godina bila domaćin Azijskih Sportskih Igara.

 Zbog pomenutih činjenica, koje besprijekorno svjedoče o vizionarskoj ulozi Qatarskog Emira, Seikha Hamada, ovom arapskom državniku dodjeljeno je niz prestižnih priznanja kao što su npr. "Red Sultanata Oman",  "Red Nila Arapske Republike Egipat", Red Kralja Abdul Aziza Saudijske Arabije, Red Indonezije 'Ibn Azeem', Red Francisco de Miranda iz Venecuele, Red St. Michael i St. George iz Velike Britanije, Red Velikog Oficira  - Legion d,honneur Francuske, "Mohammedi" Medalja Maroka, Libanonski Red Vrijednosti i druga slična priznanja.

Obzirom da se politički pejzaž i općenita društveno-politička situacija na Bliskom Istoku (tom stoljetnom buretu baruta) i žili kucavici globalne ekonomije konstantno mjenja uslijed tektonskog pomjeranja balansa svjetske političke, ekonomske i vojne moći, Forum Al Jazeere je ponudio neutralnu platformu na kojoj će ranije pomenuti potencijali u atmosferi tolerancije i uvažavanja razmotriti najznačajnija pitanja i ponuditi moguća rješenja za probleme Bliskog Istoka. 

Region Bliskog istoka je važan za svjetsku politiku iz mnogih razloga: npr. to je centar Islama čiji pripadnici čine drugu po veličini vjersku skupinu stanovnika svijeta, u njemu su izvori jeftine energije koja je svijetu neophodna za njegov dalji razvoj. Interes za budućnost Bliskog istoka je posebno intenziviran nakon nelegalne američke invazije i okupacije Iraka kao i zbog najpoznatijeg višedecenijskog konflikta između Izraela i Palestine, koji je u posljednje vrijeme doživio svoju kulminaciju, nakon nedavne agresije Izraela na područje Gaze i zločina nad civilnim stanovništvom koje je počinila ova zemlja ali i sličnim bombardovanjem Libanona prethodne godine. 

Osim toga, najveća zemlja regiona, Iran, u posljednje vrijeme postaje jedan od najozbiljnijih i najmoćnijih vojnih i geopolitičkih sila u regionu Perzijskog zaljeva čiji kontroverzni nuklearni program već godinama nailazi na otpor vodećih sila međunarodne zajednice. Naravno Bliski Istok je ponajviše aktuelan i zbog još uvjek prisutnih problema vezanih za globalni terorizam kojem je pripisan islamski predznak te zbog postojanja militantnih oružanih grupa koje rješenje status quo-a na Bliskom Istoku ne vide u demokratskom politićkom procesu kao ogromna većina stanovnika muslimanskih naroda, već naprotiv, u nasilju koje većina Muslimana širom svijeta kategorički odbacuje i ne prihvata kao legitimne osim i isključivo u slučaju samoodbrane.

Al Jazeera stoga nastoji pomoći da se ovakva situacija kakva jeste bolje shvati i analogno tome objektivno  i autenticno prezentira svjetskoj javnosti koju često obmanjuju veliki i moćni svjetski mediji koji se rukovode uglavnom komercijalnim interesima i posežu pretežno za senzacionalističkim reportažnim prikazima kada su u pitanju Muslimani, Islam i Bliski istok. O tom i takvom načinu izvještavanja i portretiranja Islama i Muslimana najbolje je pisao rahmetli Edward Said, jedan od najvećih javnih intelektualaca našeg doba u svojim brojnim djelima iz kojih izdvajamo "Covering Islam", "Orientalism"  "Politics of Dispossession" te "Culture and Imperialism". 

Fenomen prezentiranja regiona i njegovih problema u svjetskim medijima u kontekstu moći (power) bila je središnja tema konferencije. U toku četvorodnevnog trajanja konferencije raspravljano je također o problemima u Gazi i općenito Izraelsko-Palestinskom pitanju, zatim o situaciji u Afganistanu i Pakistanu, koji, obzirom na posjedovanje nuklearnih kapaciteta, posebno zabrinjava, kako narode tako i vlade i druge međunarodne organizacije u regionu Južne Azije. 

Al Jazeera je pokušala da odabirom mješovitog sastava novinara, akademika, intelektualaca, istraživača, nevladinih aktivista, vladinih izaslanika, analitičara, stratega i mislilaca biznismena te islamskih aktivista iz regiona i svijeta općenito, analizira, istraži, predvidi budući razvoj događaja u regiji koja se iz dana u dan sve više mijenja u kontekstu sve većih zahtjeva za demokraticazijom te političkom i ekonomskom liberalizacijom, zatim u kontekstu globalizacije i promjena na svjetskoj globalnoj sceni uključujući i slabljenje uloge Sjedinjenih Američkih Država na globalnom planu i naglog ekonomskog i vojnog razvoja: Kine, Indije, Europske Unije, Rusije, Irana i nekih zemalja Južne Amerike. Kako će se ove promjene odraziti na odnos snaga i geopolitičku sliku Bliskog istoka u periodu koji dolazi. U zaključku, možemo kazati da su ova i druge slične konferencije jedan od najboljih načina za razmjenu mišljenja, ideja, razumjevanja i dijaloga te uspostavu mirne i bezbolne tranzicije regiona ka miru, slobodi i demokraciji te ekonomskom prosperitetu koji garantuju i očuvanje mira na globalnom planu. Pisac ovih redaka izražava zahvalnost Al Jazeera Networku koji su i obezbjedili da kao jedini delagat iz Australije učestvuje u ovom forumu i svima onima koji su u tome posredovali. Neka ih Svevišnji Allah dž.š. nagradi za njihovu dobrodošlicu, gostoprimstvo i tretman koji su premašili sva očekivanja.

Mr. Osman Softić