A+ A A-

Mevludska akademija u Cankarjevom domu u Ljubljani

Ljubljana, 21. mart 2009. godine, (MINAS) - U subotu, 21. marta 2009. godine, Mešihat IZ-e Slovenije organizirao je Mevludsku akademiju »Tebi, Resulallah«, povodom rođenja Allahovog poslanika Muhammeda, a.s.

Na svečanoj akademiji prisustvovali su mnogi visoki gosti poput ministrice unutarnjih poslova Katerina Kresal, advokati IZ-e g. Miro Senica in g. Petar Fašun, gradonačelnik Ljubljane g. Zoran Janković, direktor Ureda za vjerske zajednice Vlade Republike Slovenije dr. Drago Čepar, glavni imam Medžlisa IZ-e Sarajevo Ferid ef. Dautović, predsjednik Medžlisa IZ-e Sarajevo g. Jusuf Zahiragić i drugi.

U prepunoj Linhartovoj dvorani Cankarjevog doma program koji je bio posvećen Božijem poslaniku Muhammedu, a.s., izveli su hafiz Aziz Alili iz Zagreba, hafiz Senad Podojak iz Welsa, Zejd Šoto in Mostara, Eldin Huseinbegović iz Sarajeva, ženski hor Medžlisa IZ-e Koper, Ela Porić i Nevres Mustafić. Program je vodila novinarka POP tv Karmelina Husejnović.

Na samom početku muftija dr. Nedžad Grabus je u ime IZ-e u Sloveniji predao priznanje g. Miri Senici za pomoć pri razvoju i djelovanju IZ-e u Sloveniji kao znak zahvale za sve što je g. Senica uradio za Islamsku zajednicu od 2005. godine.

Priznanje IZ-e dobio je i gradonačelnik Ljubljane g. Zoran Janković. Vodstvo IZ-e u Sloveniji prepoznalo je iskrenost i želju u gradonačelnikovim namjerama, da konačno riješi pitanje početka izgradnje džamije u Ljubljani. Nakon primljenog priznanja g. Janković, javno je uručio muftiji dr. Nedžadu Grabusu »Prijedlog za raspisivanje natječaja za projektno rješenje Islamskog vjerskog i kulturnog centra u Ljubljani«. Gradonačelnik Janković očekuje da se što prije završi sa arhitektonskim natječajem koji će biti podloga za izgradnju džamije u Ljubljani.

Zatim je slijedila podjela vakufnama donatorima za Islamski vjerski i kulturni centar.

Brončani donatori su oni koji su donirali sredstva za kupovinu zemljišta od pet do deset hiljada eura. Brončane vakufname uručio je sekretar IZ-e u Sloveniji Nevzet Porić slijedećim donatorima, odnosno organizacijama: Jusuf Muhtari, Udruženje žena Zemzem, Faruk Porobić, Omladinski krug Ljubljana, KŠD Biser, MDD »Merhamet« Slovenije.
Ostalim brončanim donatorima koji nisu bili prisutni, vakufname će biti uručene naknadno.

Srebreni donatori su oni koju su donirali za projekt izgradnje džamije u Ljubljani između deset i dvadeset hiljada eura. Srebrene vakufname uručio je zamjenik predsjednika Mešihata Ibrahim Malanović slijedećim osobama: Kerimu Dizdaru, Hatidži Hadžić s porodicom, DDC svetovanje inženiring, Družba za svetovanje in inženiring, d.o.o., i Medžlisu IZ-e Jesenice.
DDC svetovanje inženiring je prva slovenska firma koja je podržala ovaj projekt Ostalim donatorima vakufname će biti uručene naknadno.

Zlatni donatori za IKC su oni koju donirali dvadeset hiljada eura i više. Zlatne vakufname uručio je muftija dr. Nedžad Grabus slijedećim osobama: Ismetu Poriću, Midhatu Mujkiću, Safetu Brčvaku, Erminu Topuzu, Midhatu Alagiću, Nuriji Pašiću, Safetu Hodžiću, Mujadinu Imeroskem, Himzi Grapkiću, Hasanu Kovačeviću, Edhamu Mahmiću, Rasimu Suljkanoviću, Ekremu Šabiću, Fikretu Makiću, Šemsudinu Aleševiću, Halko d.o.o. i Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo
Ostalim donatorima vakufname će biti uručene naknadno.

Muftija dr. Nedžad Grabus je u svome govoru podcrtao tri segmenta djelovanje IZ-e. Prvi je djelovanje IZ-e kroz njene organe Mešihat i medžlise i kroz Sabor IZ-e. U Sloveniji je registrirano petnaest medžlisa. Važno je očuvati jedinstvo muslimana u Sloveniji u vjeri i praktičnoj primjeni vjere. Članovi IZ-e u Sloveniji žive i primjenjuju islam na način kako su ga naslijedili od svojih predaka. U svijetu globalne civilizacije postoje različiti izazovi kako se oduprijeti različitim pokušajima raskolništva među muslimanima. Uvijek su postojale i postojat će privatni interesi pojedinaca i grupa koje vjeru podređuju sebi. Vjera i islamsko učenje moraju ostati iznad naših osobnih interesa. Zato je važna uloga imama u džematima, jer bez njih nema ovakvog učenja islama kao što ga mi živimo. Naravno od posebne važnosti je i uloga volontera u organima IZ-e koji izdvajaju svoje vrijeme i materijalna sredstva kako bi funkcionirala IZ-a u Sloveniji. Kroz instituciju IZ-e mi želimo širiti obrazovne i kulturne sadržaje koji će u tom segmentu olakšati život muslimanima i pomoći im da lakše odgoje i obrazuju svoju djecu u modernom svijetu. Pred nama su različiti interesi u tumačenju i predstavljanju islama kako u svijetu tako i u Sloveniji. Svako je odgovoran za svoja djela. IZ-a je bila i ostala svjetionik u čuvanju i afirmiranju islamskih vrijednosti.

Drugi segment je djelovanje i suradnja IZ-e sa drugim vjerskim zajednicama i crkvama u Sloveniji. Muftija je podsjetio da je dijalog i međusobno poštovanje, te nenasilno rješavanje sukoba, put koji donosi dobro svim ljudima. Podsjetio je da je naše opredjeljenje da nastavimo razvijati ljubav prema Bogu i poštovanje susjeda. To je vrijednost koju dijelimo s našim susjedima kršćanima i na tome ćemo strpljivo i ustrajno raditi.

Treći segment jeste izgradnja IKC u Ljubljani. IZ-a je u svome dosadašnjem djelovanju sve svoje aktivnosti realizirala uz pomoć vlastitih snaga i donatora iz svojih redova. Ni za jedan objekt IZ-e u Sloveniji nikada niti smo tražili ni dobili pomoć od nekog državnog organa. Islamski kulturni centar je projekt koji je aktualan već četrdeset godina. To je projekt koji ima širi značaj i ulogu od same IZ-e. Zato očekujemo u ovom projektu podršku i Vlade Republike Slovenije i Općine Ljubljana. Mi na svoj način služimo široj društvenoj zajednici i nadamo se da će to odgovorne osobe u vlasti i prepoznati. Žao nam je što u tom smislu nema konkretne pomoći za projekt koji ima tako važnu simboličku ulogu u Sloveniji. Svjesni smo činjenice da će još puno Ljubljanice proteći dok se projekt IKC oslobodi hipoteka koje su mu nametnute bez naše krivice. No, to je svijet u kojem živimo i mi usprkos svim problemima idemo dalje jer želimo da IKC bude mjesto molitve, smiraja za dušu, dijaloga između muslimana i kršćana, jevreja, agnostika i drugih, mjesto obrazovanja i dobrih kulturnih programa i sadržaja.

Potom su bila uručena priznanja zaslužnim članovima IZ-e u Sloveniji za njeno djelovanje i razvoj u proteklom periodu. To je bilo po prvi put u historiji IZ-e u Sloveniji koja je bila prvi put organizirana 12. septembra 1976. godine, kao Odbor IZ-e Ljubljana. Priznanja je oblikovao poznati slikar Emil Konjhodžić za koja poznavaoci kažu, da su unikatna, odnosno urađena na najvišem nivou.

Podjela priznanja zaslužnim članovima Zajednice bila je dužnost IZ-e u Sloveniji. Oni su joj podarili mnogo vremena, strpljivosti i vlastitog imetka, jer su željeli, da imaju organizaciju, koja će brinuti za vjerski život muslimana u Sloveniji. Njihov projekt je uspio. Druga, odnosno treća generacija muslimana u Sloveniji ima drugi izazov, tj. da izgrade dostojanstveno mjesto za molitvu, odnosno Islamski vjerski i kulturni centar u Ljubljani.

Priznanja Islamske zajednice u RS, 21. marta dobili su: Hamzalija Turkeš, Esad Mahmutović, Kasim Zulić, Sulejman Abdić, Thaqi Muharem, Halim Pašović, Smail Dautović, Sulejman Šabić, Husein Ičanović, Šefik Šabanović, Ismet Alić, Zahid Babajić, Ishak Sujković, Senad Bejtić, Suvad Mehić, Eniz Kaltak, Zahid Mehić, Kenan Memeti, Abid Mamić, Hilmo Avdić, Fatima Zaimović, Ajša Imširović, Ferid Šupuk, Ćemal Šmrković, Mirsad Muratović, Ibrahim Malanović, Ifet Suljić, Ibrahim Smajić, Ajiz Omeradžić, Ferid Dautović, Jusuf Zahiragić, Adbulaziz Aljeeran, hfz. Senad Podojak i hfz. Aziz Alili.
Priznanja drugim osobama će biti uručena naknadno.