A+ A A-

Posjeta biskupa Osla IZ-i Bošnjaka u Norveškoj

Biskup Osla Ole Christian Kvarme (Ula Kristian Kvarme) je posjetio dvije džamije u Oslu, a među njima i mesdžid u sklopu Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj. Nakon razgovora sa glavnim imamom IZ Bošnjaka, kojem je prisustvovao i njezin predsjednik Dževad Mešan, biskup Osla je pozdravio i grupu Bošnjaka, prilikom obavljanja džuma namaza.

- Dobio sam poruku da mnogi muslimani sa strahom doživljavaju političke debate u posljednje vrijeme u Norveškoj. Moja posjeta ima za cilj da potvrdi dobre relacije između kršćana i muslimana, koje su karakteristične za naš grad, te da pokušam suzbiti lošu retoriku koja stvara strah umjesto razumijevanja, izjavio je biskup Kvarme, tokom ove posjete.

Biskup Oslam je također podvukao da on sa velikom zabrinutošću, gleda na diskusiju o tihom islamiziranju Norveške i izražava nadu da će, u nastavku ovih debata, biti izbjegnuto miješanje debate o strancima i integraciji sa diskusijom o religijama u oficijelnom sektoru. Također, biskup Osla je istakao da je za njega veoma važno istaći da je ekstremizam i prisiljavanje u ime religije nešto od čega se i kršćani i muslimani i Jevreji ograđuju i odbacuju kao neprihvatljivo.

- Želimo slobodu vjere i ravnopravno tretiranje i razumijevanje vjerskih zajednica u našoj zemlji, što pretpostavlja odgovorajuću politiku prema vjerama, ali i stvara kulturnu klimu koja omogućuje zajedništvo. U tom smislu moramo izbjeći stvaranje straha od nepoznatog. Kao kršćani, mi moramo prihvatiti ljude sa Božijom ljubavlju, a i moramo prići religioznom zajedništvu, tako što ćemo aktivno doprinijeti sveukupnom razumjevanju, uspostavljajući dijalog, rekao je ovom prilikom biskup Osla.

Obraćajući se prisutnim džematlijama, on je podvukao da je došao među njih kao prijatelj.
-U situaciji, kada većina muslimana počinje osjećati strah poslije diskusije o radikalnom islamu u Norveškoj, i kada neka ispitivanja pokazuju da i Norvežani također osjećaju strah od tog istog radikalnog islama, veoma je važno da razgovaramo prijateljski o svemu i da na taj način još jednom potvrdimo dobre relacije između kršćana i muslimana, podvukao je on tom prilikom, smatrajući dijalog značajnim doprinosom razumijevanju. Ovom prilikom biskup Osla se posebno zahvalio glavnom imamu Senaidu ef. Kobilici za njegov posebno veliki doprinos uspostavljanju dobrih relacija između dviju religijskih zajednica.

Ocjenjujući ovu posjetu, Senaid ef Kobilica je također podvukao njezin značaj u kontekstu daljeg unaprijeđenja odnosa ovih religijskih zajednica, kao i ublažavanju straha među vjernicima, nastalog nakon posljednjih političkih diskusija o takozvanom tihom islamiziranju Norveške.
- Ovo je još jedan dokaz da samo dijalog može doprinijeti boljem razumjevanju među različitim religijskim zajednicama, podvlači ef. Kobilica, uz ocjenu da je ova posjeta biskupa Osla biskupa značajan i velik doprinos daljem unapređenju dobrih odnosa između muslimana i kršćana u Norveškoj.

Obojica su također jedinstveni u ocjeni da radikalni islam ne postoji u Norveškoj.
- Ja sam susreo radikalni islam u zemljama na Bliskom istoku, u Afganistanu i Iranu, ali radikalni islam u Norveškoj ne postoji, bio je decidan odgovor biskup Olsa na izravno pitanje novinara.
Nakon posjete Islamskoj zajednici Bošnjaka, biskup Osla je obisao i Islamski kulturni centar, novootvorenu džamiju na Grønlandu u Oslu.

Fahro Konjhodžić