A+ A A-

Ćilim sjećanja na žrtve genocida – tradicijom protiv zaborava

U četvrtak 19. marta u prostorijama Bosansko-hercegovačkog Islamskog centra Njujork na Astoriji održana je promocija projekta "Ćilim Sjećanja na žrtve genocida - Tradicijom protiv zaborava".

Prisutnim musafirima se obratio predsjednik Bosansko- hercegovačkog Islamskog centra u New Yorku, Vahid Durmić poželivši svima dobrodošlicu. Zatim je uslijedilo obraćanje Uzeira Ramića, član UO Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, koji je preuzeo ulogu voditljea promocije te predstavio goste:

  • Munira "Beba" Hadzić - predsjednik i osnivač BosFama (Bosanska Familija).
Prije rata Munira je bila direktor osnovne škole u Srebrenici. Preživjela genocid.

  • Elmina Kulasić - direktor Bošnjačko-američkog Savjetodavnog vijeća za BiH u Washington D.C.
Rođena u Kozarcu 1985., sa 7 godina bila je zatvorenik u Logoru Trnopolje. Završila je političke nauke na Lojola Univerzitetu u Čikagu. Stažirala kod Senatora Richard Durbina, te kod Senatora Barack Husein Obame, sadašnjeg predsjenika SAD.

  • Alison Sluiter - Autrič koordinator Advokasy Projekta u Vašington D.C.
Diplomirala na uglednom Džordžtaun Univerzitetu, spoljne poslove. Studirala ruski jezik, azijske i istočno-evropske studije. Počela rad na projektu Srebrenica Memorial Quilt juna 2008. i planira ovog ljeta ići u Bosna i Hercegovinu.

Munira Hadzić je govorila o BosFamu, organizaciji koja je zamišljena da bude odgovor situaciji u kojoj su se našle samohrane majke, žrtve ratnhi dešavanja. One su dolazile iz različitih sredina, protjerane sa svojih topraka, dolazile su sa maloljetnom djecom, iznemoglim starim roditeljima u izbjeglicke centre krajem 1993. početkom 1994. organizacija iz Engleske, Oxfam je započela projekat pletenja, heklanja i tkanja u centrima gdje su protjerane žene stacionirane. Nedugo zatim uslijedio je novi projekat Centar za Druženje žena - Žrtva rata. Tokom tih druženja, došlo je i do razmišljanja "Šta ako Oxfam ode?". Uvidjevši sta bi se moglo desiti, rekle su "nama je ostati tu gdje smo, mi moramo nastaviti, moramo pomoć ovoj djeci, starcima i sebi. Za nas nema alternative."

Tada je i pala odluka o osnivanju BosFama (Bosanska Familija) kao nevladine organizacije. Munira Hadzić je nastavila svoje izlaganje, a ujedno odgovarala i na mnoga postavljena pitanja prisutnih. Žene - žrtve rata su se uključile u projekat: šivanja, pletenja, heklanja i tkanja. Tako je došlo do pokretanja okupacione terapije. U toj terapiji posebno mjesto, pripadalo je tkanju bosanskih ćilima. Tu su još pleteni i heklani džemperi, šalovi, vunene čarape i rukavice, prošarani bosanskim mustrama. Sve su to djela ruku naših herojina - Žene žrtava svirepog rata. Za njih to je bio jedini način, da nešto zarade, kako bi mogle da prehrane svoju napaćenu djecu, te pomognu i onima koji nisu bili sposobni, da bi se sami pomogli. Munira reče da je "tkanje ćilima, za mnoge bila najbolja terapija. Samo kad tkaju, ne misle barem na svoju nesreću."

Projekat BOSFAMA "Ćilim sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici - Tradicijom protiv zaborava" trebao bi sadržavati imena svih ubijenih i nestalih u genocidu počinjenom na području Srebrenice. Ćilimi se tkaju od po dvadeset imena, svaki ćilim je sastavljen od dvadeset manjih (veličine 40 cm sa 40 cm.). Cilj projekta je, da se iztkaju ćilimi sa imenima svih stradalih i nestalih. Poslije će se to spojiti u veće ćilime, koji će biti postavljeni na svim važnijim mjestima ovog dunjaluka. Bit će postavljeni od Srebrenice i Potočara, pa sve do SAD, Australije i drugih destinacija. Na taj način podsjećat će na Srebrenicu, na cijelu nam našu Bosnu i Hercegovinu i genocid koji su počinili bolesni umovi.

Bosansko-hercegovački Islamski centar u New Yorku već je naručio ćilim sa dvadeset imena. Ćilim će biti postavljen u prostorijama centra, te svakodnevno podsjećati svoje džematlije, da se genocid i zločinci ne smiju nikada zaboraviti

Ako želite saznati više detalja o projektu možete kontaktirati BosFam Centar u Tuzli direktno:
Adresa: Ulica Stjepana Matijevića 11
75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina
Tel./Fax: 00387- 35/257 534
Mobile: 00387- 61/732 027
E-mail: bosfam.tz@bih.net.ba
Web: www.bosfam.ba

Sponzori:
BosFam u BiH, The Advocacy Program u Vašington D.C., Bošnjačko-američko Savjetodatno vijeće za BiH u Vašington D.C., Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike - Koordinacija Njujork, Bosansko-hercegovački Islamski centar Njujorku, Bosansko-američko Udruženje Njujork, Bosansko-američka biznis alijansa Njujork & Njudjerzi, Web magazin Bošnjaci.net, Radio Glas BiH, Bosansko-američka TV Njujork.

Uzeir Ramić