A+ A A-

Tradicionalni turnir u Londonu: “Bosna – djeci šehida 2009”

London, univerzitetski grad na jugo-zapadu provincije Ontario četrnaesti put zaredom domaćin je velikog turnira u malom nogometu "BOSNA-DJECI ŠEHIDA". Mala bosanska kolonija u ovom gradu očekuje dan odigravanja ovog humanitarnog turnira sa velikim nestrpljenjem jer im tada u goste dolaze braća i sestre, prijatelji i poznanici koji su, kao i oni, našli utočiste na ovim prostorima. Turnir se igra u subotu, 11. aprila sa početkom u 9 sati u velikoj dvorani LONDON OPTIMIST SOCCER DOME (ranije Soccer World) na adresi 6 Cuddy Blvd.

Utakmice turnira igraju se na dva malonogometna igrališta sa umjetnom travom a sve susrete vode neutralne sudije sa licencom Ontario Referee Association. Do sada je odziv na turnir uvijek bio dobar, u prosjeku dvadesetak naših odličnih timova iz USA i Kanade oduševljavali su publiku u dvorani svojim majstorskim potezima i prelijepim golovima. Posebno visoke ocjene turniru upravo daju same sudije koje skoro svakodnevno sude utakmice u ovoj dvorani govoreći da Bosanci majstorski igraju nogomet.

Organizatora, NK "BOSNA" London, posebno raduje da je ovaj sportski događaj vremenom postao više od toga. Na turniru se obnavljaju stara i sklapaju nova poznanstva i prijateljstva, razmjenjuju iskustva i evociraju uspomene na stara, protekla vremena.
Po završetku sportskog dijela "seli" se u veliku dvoranu Ukrainskog Centra na 247 Adelaide St. South gdje će se obaviti svečano proglašenje najboljih ekipa i pojedinaca. Gosti ovogodišnjeg turnira su zvijezda u usponu, folk pjevač Kadir Nukić i, po prvi put u Londonu, KUD "ÐERDAN" iz Ottawe što garantuje jedno veče koje će biti po ukusu mnogobrojnih gostiju.

Inače, već u petak, noć uoči turnira, osjeća se praznična atmosfera među Bosancima Londona. Gostujuće ekipe iz udaljenih gradova dolaze ranije kako bi se smjestili i odmorili od dalekog puta, ali ne propuste zabavu njima u čast koja će se ove godine održati u maloj dvorani Ukrainskog Centra na gore pomenutoj adresi (novi prostor BHCS-a premali je da bi primio sve).

Na dosadašnjim turnirima uvijek je pobijedila BOSNA i veliko, plemenito bosansko srce pa je rezultat impresivan. Pomoć u pojedinačnom iznosu od po $365 otišla je na adrese 276 djece u Bosni i Hercegovini što u ukupnom iznosu čini nešto više od $100,000. Solidarnost, ljubav prema domovini i želja da se bar malo olakša i pomogne djeci koja su, uz izgubljeno djetinjstvo, ostala bez najmilijih, uvijek su bili ono sto ovom turniru daje posebnost tokom svih proteklih godina.

NK "Bosna" ove godine slavi petnaest godina postojanja pa je turnir uvertira u obilježavanje ovog malog jubileja. Rukovodstvo kluba se zahvaljuje svima koji su do sada bili redovni učesnici želeći da i ovaj turnir opravda želje i nastojanja da se na ovaj način promoviše i pomogne Bosna i Hercegovina.


Izet Ćerimagić

(www.bosnjaci.net)