A+ A A-

S džamijske lokacije počelo uklanjanje crkve u Diviču

U jutarnjim satima 23. marta 2009. godine radnici građevinske firme zadužene za uklanjanje crkve u Diviču, koja je sagrađena na temeljima džamije počeli su demontažu postojećeg objekta.

Demontirali su stolariju i počeli skidati krov. Ovo je završni čin dugog procesa izmještanja pravoslavne crkve u Diviču. Džamija u Diviču je srušena 1992. godine. Na njenom mjestu je 1996. godine započeta gradnja crkve, a odlukom Skupštine opštine Zvornik, džamijsko zemljište dodjeliljeno Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Islamska zajednica je vodila spor pred Domom za ljudska prava koji je donio odluku u korist crkve.

Islamska zajednica je dugo tražila mogućnost i rješenje ovog pitanja uz posredovanje međunarodne zajednice i domaćih vlasti. Na kraju su se muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović i vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije dogovorili da se objekat postojeće crkve izmjesti na novu lokaciju uz finansiranje Islamske zajednice. U aprili 2008. godine je potpisan Ugovor o izmještanju crkve u Diviču. Potpisnici Ugovora su ispunili svoje obaveze. Islamska zajednica je uz pomoć valada: Tuzlanskog kantona, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine obezbjedila 387.000,00 KM. Skupština opštine Zvornik je 24. februara 2009. godine donijela Odluku o poništenju Odluke iz 1996. godine o dodjeli zemljišta SPC-i. Time je džamijsko zemljiše ponovo vraćeno Islamskoj zajednici. Uklanjanjem postojećeg objekta se ispunjavaju uvjeti da se u Diviču ponovo izgradi džamija gdje je i ranije bila.