A+ A A-

Muftija zenički dobitnik najvećeg priznanja grada Zenice

Na svečanoj sjednici Vijeća Općine Zenica koja je održana 20. 03. 2009. godine, dodijeljena su javna priznanja Općine Zenica zaslužnim pojedincima, grupama i kolektivima.

Dobitnik najvećeg priznanja grada Zenice ‘'Grb Zenice'' za 2009. godinu je muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, za dugogodišnje promicanje duhovnih, svjetovnih i etičkih načela na unaprjeđenju međukonfesionalnog uvažavanja te na afirmiranju naših zajedničkih kulturnih vrijednosti.

Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, sasvim opravdano se smatra moralnom vertikalom i jednim od krucijalnih imena grada Zenice, koji je u svom 23 godine dugom angažmanu na rukovodećim mjestima u Islamskoj zajednici dao nemjerljiv doprinos kako na polju organizacije vjerskog života, tako i na poljima nauke, obrazovanja, kulture, umjetnosti, promoviranja suživota, međuvjerske i međureligijske tolerancije, socijalne brige i dr.

Muftija Dautović se u svome djelovanju na pomenutim poljima posebno istakao svojom moralnošću i etičnošću te zauzimanjem za opće dobro. Fascinantnom dosljednošću postao je stub očuvanja tradicionalnih vrijednosti Bošnjaka i slovo razlike kojim je definiran bošnjački identitet sačuvan od ekstremnih i stavova koji odlaze u krajnost. Dosljednost trajna dvadeset dvije godine postala je medij poruke koja kaže: ako je išta trajno u našim životima, onda je to borba za opće dobro.

U ime svih laureata, Gradskom vijeću i prisutnim zvanicama obratio se muftija zenički, a povodom dobijanja najvećeg priznanja grada Zenice izjavio je: ‘' Hvala svima onima koji su me predložili: institucijama, udruženjima i uglednim građanima iz političkog, kulturnog i privrednog života Zenice (njih 70), onima koji su podržali ovaj prijedlog i koji su odlučili o dodjeli javnih priznanja Zenice. Ovo priznanje primam s velikim ponosom, jer je prepoznat ne samo moj doprinos, nego i misija Islamske zajednice koja se temeljli na univerzalnim vrijednostima slobode, prava, dijaloga, demokracije, suživota i tolerancije''.

Na današnjoj svečanosti dodijeljena su i priznanja Nagrada Grada Zenice i Plaketa Zenice.

Nagrada grada Zenice dodijeljena je dr. med. Moniki Hauser, publicistkinji i humanistkinji, za pomoć ženama - žrtvama rata i širenju istine o ratu u Bosni i Hercegovini te Suadu Kaknji, dipl. ing. građevinarstva, za izuzetne rezultate, postignute u privredi, razvoju sporta i kulture te afirmaciji grada Zenice.

Plaketa Zenice dodijeljena je Društvu pedagoga fizičke kulture Zenica, za 45 godina uspješnog razvoja školskog i studentskog sporta i 40 godina organiziranja Malih olimpijskih igara te Rudniku mrkog uglja «Zenica», d.o.o. Zenica, za uspješan rad i privredni razvoj općine Zenica od 1880. godine.

Edin Kavazović