A+ A A-

Zaštitite nanu Fatu Orlović od nasilja i nepravde

Povodom podnošenja nove krivične prijave protiv nane Fate Orlović udruženje Život iz Bihaća je izdalo saopćenje za javnost u kojem se kaže:

Već 15 godina za redom na teritoriji manjeg bh. entiteta Bošnjaci su predmet gnusnog zločina i nepravde. Za vrijeme agresije desio se genocid, a poslije agresije nastavlja se uznemiravanje i ponižavanje bh građana nesrpske nacionalnosti. Zadnji takav slučaj se desio, ponovo, nad povratnicom, iznemoglom staricom koja traži samo jedno: pravo na raspolaganje svojom vlastitom imovinom. Nana Fata Orlović, već dugi niz godina trpi nepravdu kako političkih i sudskih, tako i vjerskih predstavnika u RS-u.

Prije dva dana na njenu adresu je stigla nova krivična prijava gdje jedan „obespravljeni" policajac tuži staricu da ga je napala, pa je s toga prestrašeni „junak" odlučio svoje „pravo" potražiti na sudu, iako je istina sasvim drugačija.

S toga se mi iz udruženju Život iz Bihaća pitamo: Do kada će se nana Fata Orlović terorizirati? Do kada ćemo gledati da jedan „heroj" u policijskoj odori zavrće ruku nejakoj i iznemogloj starici? Do kada ćemo gledati da se tuže i pred sud izvode oni kojima je nepravda učinjena, a zločinci da se nagrađuju i poštuju? Do kada ćemo nijemo posmatrati kako jedna nana, starica u poznim godinama brani dostojanstvo povratničkog naroda i što je još paradoksalnije u mjestu gdje je počinjen genocid nad njenim narodom?

S toga, udruženje Život iz Bihaća zahtjeva:

- od političkih predstavnika bošnjačkog naroda i svih predstavnika vlasti na svim nivoima da što prije posjete nanu Fatu Orlović, a zatim da u zadatom roku obavežu institucije, kako državne tako i entitetske, da se konačno riješi pitanje Fatine imovine i da se okonča sudski postupak u korist pravde.

- od diplomatskih predstavništava SAD-a i zemalja EU da reaguju i u svojim razgovorima sa predstavnicima vlasti RS-a zatraže hitno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa nane Fate Orlović i zahtjevaju da se osigura potpuna bezbjednost nani i svim ostalim povratnicima u taj bh entitet. Posebno zahtijevamo od novog visokog predstavnika g. Valentina Incka da upotrijebi svoje ovlasti i inicira kod sudske, političke i vjerske vlasti RS-a da riješe problem nane Fate Orloviæ.

- od nevladinih organizacija, pogotovo onih koji se isključivo bave ljudskim pravima, da se oglase i da u svojim izvještajima koje redovno objavljuju insistiraju na slučaju „Fata Orlović" i da svojim kanalima vrše dodatni pritisak na one koji krše osnovna ljudska prava i koji ovako indirektno poručuju povratnicima da nisu dobro došli i da njima nema mjesta u RS-u.

- od advokatskih udruženja BiH i F BiH da se uključe u proces odbrane Fate Orlović u cilju što skorijeg rješavanja slučaja „Fata Orlović". Smatramo da je dužnost i čast upotrijebiti struku u odbrani nezaštićene i samoj sebi prepuštene starice!

- od Islamske zajednice u BiH da putem Međureligijskog vijeća BiH uputi protesnu notu Pravoslavnoj crkvi koja i danas insistira na očuvanju crkve na privatnom vlasništvu nane Fate Orlović, te da na razne načine podstakne svoje članstvo da se aktiviraju u pomoći nani Orlović.

- Od medija da se više prostora ustupi slučaju nane Fate, te da kroz razne emisije, debate i priloge vrše pritisak na one instance koji ne žele riješiti njen slučaj i koji nemaju interesa da je zaštite od raznih provokacija, uvreda i poniženja.

- Od svakog čovjeka, bilo koje vjere ili nacije, da digne glas protiv nepravde i nasilja kojeg čine predstavnici političke, vjerske i sudske vlasti RS-a nad iznemoglom staricom nanon Fatom Orlović.

Udruženje Život će u sklopu svojih aktivnosti uskoro organizirati javnu tribinu na ovu temu. Ukoliko se ne riješi pitanje nane Fate Orlović, Upravni odbor udruženja će razmotriti prijedlog održavanja mirnih protesta protiv nepravde koja se čini nani Fati i pozvati i ostale nevladine organizacije i sve bh građane da u svojim gradovima organiziraju slične skupove pred institucijama vlasti BiH, entiteta i kantona.

Također, udruženje će učiniti sve da svim legalnim i legitimnim sredstvima stane u odbranu nane Fate Orlović.

Smatramo da je nana Fata Orlović simbol snažnog i neprobojnog povratničkog duha i ako se taj duh ugasi na primjeru Fate Orlović da će to biti jasan signal svim povratnicima da nema života za nesrbe u RS-u, niti će ga ikada u dogledno vrijeme biti, i time će biti zacementirana ideja i ono što je u naslijeđe ostavio Slobodan Milošević i Radovan Karadžić; potpuno istrebljenje nesrpskog stanovništva sa teritorije RS-a!

 

S poštovanjem!

Nazif Horozović, predsjenik Udruženja