A+ A A-

Godišnja skupština Islamske zajednice u Hrvatskoj

U Islamskom centru Zagreb je 14. 03. 2009./17.03.1430. h. g. održana redovita godišnja skupština Islamske zajednice u Hrvatskoj. Skupštini su prisustvovali svi djelatnici Islamske zajednice kojom prilikom je rezimiran cjelokupan rad Islamske zajednice u protekloj godini.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Ševko ef. Omerbašić je podnio uvodno izlaganje u kojem je, između ostalog, rekao:

Predsjedniče i članovi Sabora!
Članovi Mešihata!
Glavni imami, imami i muallime!

Toplo Vas selamim i želim ugodan boravak u Zagrebu za vrijeme održavanja Devete Godišnje skupštine Islamske zajednice u Hrvatskoj. Kako prolazi koja godina godišnje skupštine naše zajednice dobivaju sve više na značaju. Vjerujem da mnogi s interesom očekujete ovaj skup kako bi na njemu čuli kakvo je stanje naše Zajednice, da razmijenimo iskustva, da se vidimo jedni druge i doznamo što se priprema i događa u našoj sredini. Biti će ovo prilika da se istaknu uspjesi onih koji su to zaslužili, ali i da se kritički osvrnemo prema onima koji još uvijek na neprihvatljiv način shvaćaju Zajednicu i rad u njoj.

Kao što vidite stanje i položaj islama i Islamske zajednice u našem okruženju, to jest u državama bivše Jugoslavije nije dobro. Naročito veliku zabrinutost izaziva stanje i položaj Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini s kojom smo vezani s brojnim aktivnostima i vezama. I kod nas u Hrvatskoj ima pokušaja potkopavanja stabilnosti Islamske zajednice. Prije otprilike mjesec dana mnogi od Vas dobili ste na internetu poruku i podugačko pismo u kome anonimni autor ili autori izvješćuju javnost o velikim nepravilnostima, pronevjerama, lopovlucima i grabežima u Islamskoj zajednici. Očito je da je autor ili autori osoba koja nastoji tim svojim darom pismenosti uvjeriti javnost da je vodstvo Islamske zajednice sazrelo za Uskočku akciju. S obzirom da je ovo veliki udar sa brojnim neistinama i lažima, kao prvi čovjek Islamske zajednice odlučio sam zatražiti istragu da se ustanovi pravo stanje stvari. Ured državne revizije već je bio u kontroli objekta u Širokoj Rijeci i uskoro se očekuje izvješće. Zatražio sam od Policije da istraži odakle je poslano pismo korisnicima interneta. Ovoga puta odlučni smo istražiti tko je taj koji se bavi ovim prljavim i nedoličnim poslovima. Ono što je sigurno jeste da je autor pisma iz naših redova, to jest iz redova Islamske zajednice. Vjerujem da ćemo uskoro imati rezultate istrage i upoznati tko se bavi ovom nečasnom rabotom. Svi Vi koji želite znati detalje rada i aktivnosti u Islamskoj zajednici, a naročito ono vezano za financije i materijalno poslovanje, izvolite se obratiti i dobit ćete tražene podatke. Međutim pisac anonimnog pisma i eventualno njegovi pomagači snosit će odgovornost za neistine i laži iznesene u njemu.

Isto također upozoravam Vas da se klonite bilo kakvog miješanja u događaje u Bosni i Hercegovini. Naročito upozoravam Vas u pograničnim džematima. Tamošnje stanje više nije u granicama vjerskih sukoba nego političkih, i svi oni koji bi eventualno pokušali se miješati u tamošnje stanje moraju voditi računa o političkim posljedicama takvog ponašanja.

Izvješće za prošlu 2008. godinu daje nam jasnu sliku u kakvom se stanju nalazi Islamska zajednica u Hrvatskoj. Prema tim izvješćima u 2008. godini bilo je ukupno 7.619 članova Islamska zajednice, koji su registrirani u kartotekama. Od toga njih 4.223 platili su svoju obvezu zaključno s 2008. godinom. Njih 886 nisu platili članarinu zadnje tri godine, 2.152 nisu platili zadnjih pet godina. Najmanje članova ima medžlis u Varaždinu, svega pedeset, a najviše Zagreb 2233 i Pula s 1102. Na žalost ova dva medžlisa imaju u najviše neplaćenih članarina. Tijekom prošle godine najviše povećanje članova imala je Rijeka. Zanimljivo je napomenuti da je Islamska zajednica 1998. godine imala 4.283 člana, a 2007. 6.607.

U ukupnom zbiru vjeronauk je protekle 2008. godine podbacio za 35 učenika i učenica. Rezultat je naročito porazan u broju vjeroučenika u mektebima. O tome će Vam podrobnije podatke dati Hasanović Aziz. Već sedmu godinu uzastopno broj vjeroučenika neprestalno pada.

Rođenih je tijekom 2008. godine bilo 321, ali samo 79 akika, što znači da muslimani uopće ne drže da li će njihova djeca islamskim načinom početi život na ovom svijetu. Umrlih sa dženazom je bilo 256, a bez dženaze 38. Vjenčanja je bilo 50, manje nego 2007. za 13.

Na veliku žalost još uvijek ima mesdžida u Hrvatskoj u kojima se rijetko klanjaju namazi. U Varaždinu se osim džume i bajrama ne klanja u džematu, s u 7 mesdžida se ne klanja sabah namaz. U Hrvatskoj prosječno džumu-namaz klanja 1496 klanjača, što je ispod svake razine. Primjetno je u Zagrebu veliko povećanje broja klanjača na džumama. Ovdje su izvješća o svim primanjima zaposlenih u Islamskoj zajednici, a koje govori da su primanja pristojna, čak što više iznad hrvatskog prosjeka. Prosječna plaća zaposlenih u Islamskoj zajednici iznosi 4.209 kuna mjesečno ili 50.509 kuna godišnje. Ministarstvo obrazovanja i Mešihat godišnje izdvoje za plaće zaposlenih 2,121.419 kuna. Mešihat bez osiguranja (treći stupanj) mjesečno izdvaja za plaće 81.915 kuna ili godišnje 982.980 kuna. U Islamskoj zajednici zaposleno je što stalno što honorarno 70 imama, muallima, vjeroučitelja u profesora. Od tog broja 52 su na platnom spisku Mesihata, a ostalih 18 na spisku Ministarstva obrazovanja.

Što se tiče stambenog prostora koji je uglavnom osiguran imamima Zajednica raspolaže sa I5iim2. Najviše je u Zagrebu 960 m2. Imami u Dubrovniku, Splitu, Puli, Slavonskom Brodu, Gunji, Vinkovcima, Varaždinu, Labinu i Sisku imaju stambeni prostor, kao i u Zagrebu. Nedavno je imam u Poreču dobio sredstva za stan od Gradskog poglavarstva. Teško je stanje u Rijeci, gdje samo jedan imam ima stan.

Upozoravam sve u organima Islamske zajednice da nam predstoje teški dani povezani sa svjetskom recesijom. Novac i ostala materijalna dobra moraju se maksimalno štedjeti i sve investicijske radove koji nisu neophodni odgoditi za bolja vremena. Mešihat će zabraniti sve radove koji nisu programirani i za koje nisu osigurana sredstva.

Obavještavam imame i sve korisnike Mešihatovih sredstava da ove godine nema povećanja plaća. Svi koji su stalno ili honorarno zaposleni u Zajednici moraju čuvati svoja radna mjesta.

Još jednom Vam želim ugodan boravak na Skupštini i pozivam Vas da je maksimalno iskoristite.

 

(www.islamska-zajednica.hr)