A+ A A-

Zilkićevi narkodileri iza brave

Hapšenjem u srajevskom naselju Bjelave zaustavljen je lanac krijumčarenja droge. Zanimljivo je da je veliki dio pripadnika te kriminalne grupe iz Sandžaka.

Ono što je indikativno je činjenica da se neki pripadnici ove grupe dovode u vezu sa Ademom Zilkićem i grupom oko njega. U proteklom periodu je u javnosti postalo poznato da je veliki broj lica oko Zilkića i njegove kvazi tvorevine duboko ogrezao u kriminalu i korupciji. Poznato je da je iz te grupe veliki broj lica lišen slobode ili se protiv njih vodi istraga.

Ono što je zabrinjavajuće je to da se u ovom slučaju kriminalac krio ispod ahmedije i vjerske uniforme. Naime, spomenuti Ismet Graca, jedan od uhapšenih u Sarajevu, je pripadnik Zilkićeve paravjerske tvorevine i često je bio u njegovoj neposrednoj pratnji u vjerskoj uniformi, što potvrđuju i brojne fotografije. Graca je poznat i građanima Sjenice kao lice koje je sa ahmedijom vrlo aktivno djelovalo na razbijanju Islamske zajednice. On je bio jedan od igrača Mustafe Makića koji predvodi pučiste protiv Islamske zajednice u Sjenici.

Tužilaštvo BiH uputilo je prijedlog za određivanje pritvora šestorici osumnjičenih koji su uhapšeni u akciji SIPA-e u Sarajevu. Šestorka se sumnjiči za krivično djelo organizovanog kriminala i krijumčarenje opojnih droga.

Pritvor je zatražen za Almira Šaljića (37), rođen u Sjenici, Republika Srbija, nastanjen u Sarajevu, državljanin BiH i Republike Srbije; Enisa Hajdarevića (30), rođen u Priboju, nastanjen u Sarajevu, državljanin BiH i Republike Srbije, te Amira Gudževića (37) iz Sarajeva, koji se trenutno nalazi na izdržavanju kazne zatvora u KPZ Zenica zbog krivičnog djela krijumčarenja opojnih droga.

Tužilaštvo smatra da u pritvoru trebaju ostati i Edin Poturović, zvani Softa (38) iz Sarajeva, Samir Bibić (31) iz Novog Pazara, državljanin Republike Srbije, i Ismet Graca (21) iz Sjenice, državljanin Republike Srbije.

Mjera pritvaranja zatražena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, posebno imajući u vidu da neki od njih imaju dvojno državljanstvo BiH i Srbije, kao i samo državljanstvo Srbije, te zbog toga postoji opasnost da bi odlaskom u Srbiju mogli postati nedostupni pravosudnim organima BiH.

Prilikom hapšenja ovih osoba zaplijenjena su 2,5 kilograma heroina, 100 grama spida, 10 grama kokaina, 200 grama kanabisa i 51 doza ekstazija. Tržišna vrijednost zaplijenjene droge iznosi 250.000 KM. 

Poznato je javnosti da je u akciji borbe protiv trgovine drogom uhapšen i brat Admira Hadžića iz Novog Pazara, poslušnika u Zilkićevom taboru, koji je u pritvoru u Crnoj Gori.

Hapšenje ove grupe će doprinijeti borbi protiv narkomanije koja je posebno prisutna u Novom Pazaru gdje je registrovano na hiljade zavisnika ove supstance. Sumnja se da je ova grupa vršila nabavku i distribuciju opijata i za tržište u Novom Pazaru i drugim dijelovima Sandžaka i Srbije

(www.islamskazajednica.org)