A+ A A-

Mevludska svečanost: Poklon MIZ Maglaj Foči i Podrinju

Centralna mevludska svečanost za prostor Muftijstva goraždanskog povodom obilježavanja dana rođenja Muhammeda, a.s., održana je u subotu, 14.marta 2009.godine, u Sportskoj dvorani u Foči.

Programu je prisustvovao veliki broj džematlija iz Maglaja, Sarajeva, Foče, Ustikoline, Goražda, Rudog, Višegrada i Rogatice, te predstavnici Opštine Foča i velikodostojnici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na čelu sa reisu-l-ulemom.

Organizatori programa bili su Ured muftije goraždanskog i Medžlis Islamske zajednice Foča, zajedno sa gostima iz Medžlisa Islamske zajednice Maglaj. Značajan doprinos kvaliteti realizacije svečanosti dali su i Opština Foča, te osoblje Sportske dvorane u Foči.

Mevludski dio programa naslovljenog sa ''Sve stvoreno učini se veselo'' izveli su imami i hor Medžlisa Islamske zajednice Maglaj. Ovaj je program svojevrsni poklon Medžlisa Islamske zajednice Maglaj džematlijama Foče i Podrinja, i jedan je od prvih znakova uspješne saradnje između dva medžlisa - Maglaj i Foča, koja su odnedavno još jače povezana aktom bratimljenja iniciranim od strane glavnog imama Maglaja Izudina ef. Kruške.

U mevludskom djelu programa prisutnima su se obratili predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Foča Salem ef. Ćemo, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Maglaj Izudin ef. Kruško, muftija goraždanski Hamed ef. Efendić, te reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa ef. Cerić.

Po završetku mevludskog dijela programa prisutni su imali priliku vidjeti prigodan kulturno-umjetnički program pod nazivom ''Bosno moja, divna, mila'' u izvedbi Gradskog folklornog ansambla iz Maglaja. U ovom dijelu programa, pored ansambla iz Maglaja, učestvovala je i estradna umjetnica Hasiba Agić. Prisutnima se obratila zamjenica načelnika Opštine Foča g-đa Olivera Elez koja je u svoje ime i ime Opštine Foča pozdravila prisutne.

Program je ocjenjen vrlo uspješnim, a pune tribine Sportske dvorane u Foči bile su najljepši uzvratni poklon organizatorima svečanosti. Kao negativno i iznenađujuće jedino je ocjenjeno odsustvo mnogih uglednih Fočaka i drugih uglednih Bošnjaka koji bi za Foču i ovakve svačanosti trebali pokazati više interesovanja.

Dženan Imamović