A+ A A-

Moramo prestati tolerirati islamofobiju

Washington - Nova američka administracija ubrzano radi na popravljanju slike o Sjedinjenim Državama u muslimanskom svjetu. Koji su putevi koji vode ostvarenju toga cilja nedavno je raspravljano pred američkim senatskim odborom za vanjsku politiku.

Američki senator John Kerry je u svom izlaganja pred senatskim odborom upozorio da odnos predsjednika Baracka Obame i odnosi sa muslimanima moraju počivati na obostranom poštivanju. "Ako zaista želimo pridobiti simpatije muslimana, umjerenjaka, mi moramo prestati tolerirati islamofobiju, od septembarskih napada ponekad prisutnu u našim političkim istupima," kazao je Kerry tokom izlaganja u ovom odboru. Senator Kerry je naročito istakao da bez američkog poštenog i objektivnog posredovanja u rješenju palestinskog pitanja, neće biti moguće poduzeti nikakav korak i napor da se snažnije dopre do muslimana bilo gdje u svijetu.

Steven Kull, direktor World Public Opinion upozorava na utjecaj koji američko vojno prisustva u muslimanskim zemljama ima u otopljavanju odnosa sa muslimanskim svijetom: " Mislim da su oni koji formuliraju američku politiku pred povelikim problemom kada razmatraju posljedice vojnog prisustva u muslimanskim zemljama".
Bivše američki državni sekretar Madeleine Albright ističe važnost susreta sa muslimanima širom svijeta kroz razmjenu programa, kroz jezičku i kulturološku edukaciju, bolju medijsku komunikaciju, ukljujući i istupe američkih zvaničnika na televizijskoj mreži al - Džezira.

Direktorica Gallupovog centra za muslimanske studije Dalia Mogahed preporučuje tri koraka nužna za bolji pristup muslianskom svijetu : "Rješavanje konflikata, podrška političkim i ekonomskim reformama i obostrano poštovanje. Bilo da govorimo sa nekim u Kazablanci ili Kuala Lumpuru, najčešći odgovor bio je da Zapad mora pokazati više poštovanja za islam i odnositi se prema muslimanima kao jednakim, a ne inferiornim." Mogahed tvrdi da "većina muslimana u svijetu vjeruju da ih Amerika iznevjerava u onome zbog čega joj se oni zapravo dive: vladavini prava, pravu na samoodređenje, ljudskim pravima, a osjećaj iznevjeravanja se događa kada Sjedinjene Države podržavaju samonametnute arapske autokrate, okupiraju muslimanske zemlje i vrlo pasivno reagiraju na izraelske akcije protiv Palestinaca", prenio je VOA News.