A+ A A-

Sliku tvoju ljubim X 52/53

Prije nekih četiri godine, prilikom novog izbora za reisu-l-ulemu Islamske zajednice, tadašnja urednica magazina DANI Vildana Selimbegović, u bestijalnoj kampanji ovoga sedmičnika ne bi li na položaj reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH došao neko drugi umjesto dr. Mustafe Cerića, napisala je, u nedostatku drugih argumenata, kako je ovaj list (dakle "Preporod") objavio u jednom broju 22 fotografije tadašnjeg (a i današnjeg, na njenu žalost) reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića.

Nakon izvjesnog vremena, u intervjuu tom istom nedjeljniku, Mustafa Spahić je taj broj fotografija podigao na 26, a onda su, neki pojedinci, kada bi im zatrebalo, a sve u istom, nezavisnom, magazinu taj broj licitirali po svome nahođenju - od 28, do 32.
Međutim, kako je od tada pa do danas prohujalo poprilično vremena, a računajući na čitalačku površnost i zaboravnost, u novoj harangi protiv "Preporoda" nekim novim (a i starim) autorima se broj od prvobitno izrečene 22 fotografije učinio odveć malim (za njihove velike ambicije, a Boga mi i kilažu) pa su, valjda u skladu sa povećanjem cijena životnim namirnicama i uopće troškovima života, odlučli da (iz bužetskih rezervi svojih laži i obmana) interveniraju i to veoma galantno i širokogrudo, baš kao da se radi o Vijeću ministara koje nabavlja najskuplje automobile kako bi time zavaralo očiglednu ekonomsko-finansijsku krizu.

Tako će frustrirana gospođica, koja je sada na čelu drugog lista, a kojoj je reisu-l-ulema ostao i dalje trn u oku (ako ne i balvan), u komentaru "Oslobođenja" pod naslovom "Preporađanje" od 3. marta 2009. godine napisati i ovo:
- U toku predizborne kampanje koju je za Cerića vodio Preporod, tadašnji i sadašnji reisu-l-ulema se u ovom glasilu Islamske zajednice pojavljivao što u slici, što u riječi u rasponu od 27 do 52 priloga po jednom broju. (!!!) A za svjedoka će pozvati koga drugog do"vječitog buntovnika":
-Vječiti buntovnik u Islamskoj zajednici Mustafa ef. Spahić je ponudio objašnjenje za ovako intenzivnu kampanju - glavni urednik Preporoda uoči izbora za reisa je nagrađen pozamašnom novčanom nagradom od strane Rijaseta, a koincidencija je htjela da nekako u isto vrijeme zaposli kćerku u Gazi Husrevbegovoj biblioteci.

Više, dakle, nije u pitanju jedan broj Preporoda, već, dakako, više njih, a nisu ni same fotografije dovoljne - treba njima dodati i tekstove (što u slici, što u riječi, kako je to mudro kazano!), kako bi efekat bio potpuniji i dakako uvjerljiviji, s obaveznim pozivom na svjedoka "vječitog buntivnika". (Naravno, ovako notorne (a i besmislene) laži ona može servirati šačici čitalaca "Oslobođenja", mada čisto sumnjam da će i oni prihvatiti takve bedastoće - svakome je, naime, jasno da u listu koji je tada izlazio na 32 stranice (od kojih je barem 5-6 bilo reklamnog karaktera) nemoguće je, sve i kad bi se htjelo, ugurati 52 priloga o reisu-l-ulemi, čak i pod pretpostavkom da ništa drugo taj list i ne objavi osim njegovih slika i priloga o njemu!)

Samo tri dana kasnije u uvodniku DANA, pod naslovom "Ili je strijela odapeta ili je bumerang bačen", glavni urednik Senad Pećanin ovako počinje rečeni tekst:
- Glasilo Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Preporod srušilo je rekord kojeg je decenijama neprikosnoveno držalo bh. izdanje partijskog lista Komunist: u vrijeme kada je Mustafa Cerić vodio kampanju za novi, ko više zna koji po redu, mandat reisu-l-uleme, Preporod je u jednom broju objavio čak 53 njegove fotografije. Ceriću bi pozavidio i sam Josip Broz, čak i nakon poređenja s izdanjima Komunista koja su objavljivana uoči partijskog kongresa.
Ovaj uvod mi se činio nužnim, da bih javnosti koja nije imala dodira s Preporodom ukratko predočio o kakvom se glasilu radi.

Eto, glavni urednik DANA, u istom listu u kome je prvobitno objavljena brojka od 22 fotografije, slaga a da i ne trepnu - broj fotografija poveća na 53, te tako, na nezavisnom atletskom prvenstvu u lažima, objedama i izmišljotinama, podiže, odnosno popravi (čitaj: ote!) rekord svojoj kolegici nakon samo tri dana njenog trijumfa. I to baš uoči 8. marta, međunarodnog Dana žena, pokazujući i dokazujući i na ovom primjeru da su muškarci u ovom društvu favorizirani i da ne daju prednost damama čak ni u situacijama notornih laži i izmišljotina. Iako je drugarica urednica imala (navela) i svjedoka - to nije pilo vode, što sve govori kako je, uprkos silnih napora dženderuša, nevladinih organizacija i drugih faktora i traktora, stanje u ovoj oblasti daleko od zadovoljavajućeg.

Sjećam se, mada je to bilo poprilično davno, kada je sadašnji istaknuti srpski pjesnik a još istaknutiji nacionalista i šovinista, čije ime neću pominjati, započinjao pjesničku karijeru, u ondašnjim Književnim novinama objavljen je razgovor u kome je, pored ostalog, rekao otprilike: "Moj otac je bio četnik. I što god ja napredujem u pjesništvu, moj otac, posmrtno, napreduje u četnicima, tako da će, ako ja budem kandidat za neku nagradu, on posmrtno dogurati do generala."

Možda je poređenje sa ovom izjavom na ovom mjestu pomalo neumjesno, ali ona mi, eto, jedina pada napamet. Dakle, hoću reći: sve što više reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić dobija nagrade i napreduje kako u svijetu, tako i kod nas, i ne samo u religijskim sferama, i sve što više bude napredovao od sada pa ubuduće, očito je da će se, pored ostalog, i broj njegovih fotografija, objavljenih u jednom (a može i u više) brojeva Preporoda povećavati bilo aritmetičkom, bilo geometrijskom progresijom, tako da uopće ne sumnjamo da će do kraja mandata čak i ovaj (može urednice "Oslobođenja", a može i urednika DANA- i tako i tako je to svejedno, razlika je samo u tempu izlaženja) sadašnji broj objavljenih fotografija dostići bar neku jubilarnu cifru - recimo 100, a možda će, stalnim naporima ovih novinarskih Pinokija, taj broj dostići i neke neslućene dimenzije.
Naravno, čitalac vidi da se ja ne bavim nikakvim drugim dimenzijama koje donose spomenuti tekstovi ovo dvoje urednika, jer to uzimam kao njihov stav i njihovo, da kažem, nekakvo promišljanje, koje se uglavnom ponavlja i koje je varijacija na (zajedničku) zadatu temu (reis Cerić), zajedno sa istomišljenicima emisije "60 minuta", te još nekim trabantima koji oponašaju takvo "nezavisno" novinarstvo, konstantno napadajući samo jednu vjersku zajednicu i samo jednog (njenog) poglavara. Cilj mi je samo bio da na egzaktan način pokažem i dokažem kako rade ove tvornice laži, koje se, naročito u posljednje vrijeme, tematski udružuju i dopunjavaju: ako su spremni da egzaktne brojke jednom objavljene (bez obzira koliko nevjerodostojne) u njihovim časopisima, pa čak verificirane i njima samima kao autorima, tako drastično multipliciraju i uvećavaju, praveći budale od svojih čitalaca, naravno onih koji im vjeruju, šta li će tek raditi sa onim temama koje nemaju tako određen, decidan i egzaktan karakter.

I eto šta smo, u konsekvenci, dočekali: da takvi izraubovani neokomunistički tipovi na taj i sličan način brane islam i muslimane od reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

A svako pominjanje njihovih imena je institucionalni nalog "strijele odapete".
Treba, dakle, po navici, šutjeti i žutjeti: i okrenuti drugi obraz! Da bismo bili podobni - po njihovoj mjeri.

Malo morgen: oni očito još ne shvataju da ni muslimani više nisu kao što su nekad bili!
I da ih više niko i nikada neće voditi kao stoku na klanje!

Aziz Kadribegović
(www.preporod.com)