A+ A A-

Protest zbog učlanjenja predsjednika RS u Europsku akademiju

Europska akademija nauka i umjetnosti, Vijeće Europe,
Cristina Gallach, Olli Rehn, Thomas Krings, Angela Merkel, Doris Pack, Jose Manuel Baroso, Jacques Barrot, Louise Arbour, Florence Hartmann

Protestna nota Europskoj akademije nauka i umjetnosti povodom uručivanja certifikata Rajku Kuzmanoviću u članstvo istoimene naučne institucije

Poštovani,

Na samom početku želimo istaknuti kako neizmjerno cijenimo i uvažamo Vaš rad na promoviranju raznih naučnih oblasti kao i Vašoj iskrenoj želji, trudu i doprinosu u razvoju međukulturalnog dijaloga kao i cjelokupnom razvoju europskog društva.

Istovremeno, koristimo ovu priliku kako bi izrazili naše neizmjerno žaljenje, konsternaciju i frustiranost u vezi Vaše sramne i potpuno neshvatljive odluke o primanju u članstvo Vaše slavne institucije Rajka Kuzmanovića koji je inkarnacija svih osobina i ideologija koje se suprostavljaju samim fundamentima na kojima je baziran rad Europske akademije znanosti i umjetnosti.

Dotična osoba je najviši predstvanik jedne tvorivene koja je nastala prilikom agresije na jednu suverenu državu, pljačke i zločina nesagledivih razmjera koji su prerasli u najteži oblik, to jeste genocid. Zamolili bi Vas da se bolje upoznate sa radom Međunarodnog suda pravde i Tribunala u Hagu u kojem su procesuirani utemeljitelji navedene tvorevine, a čiji je Kuzmanović legitimni ideološki nasljednik. Dozvolite da Vas podsjetimo i na rezoluciju Europskog parlamenta od 15. januara 2009. godine, kada je izglasana Rezolucija o Srebrenici prilikom koje je 11. juli, datum na koji je počinjen genocid u tom gradu, proglašen Danom sjećanja i žalosti u Europi. Direktnu odgovornost za genocid u Srebrenici snosi tvorevina čiji je Kuzmanović današnji predstavnik. Kao intelektualcima i naučnim ljudima sigurno Vam je poznata latinska izreka "Errare humanum est, perseverare diabolicum". S time Vas pozivamo kao znanstvenike, ali prvenstveno kao ljude sa integritetom, da istinski preispitate Vašu odluku u vezi učlanjivanja Rajka Kuzmanovića u Europsku akademiju.

U nadi da ćete uzeti u razmatranje našu Protestnu notu, i da ćete se pozitivno odazvati na nju, primite našu punu podršku za Vaš budući rad i aktivnosti.

S poštovanjem,
Mr. Haris Alibašić, predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike
dr. Enver Imširević - Munja, general, predsjednik Patriotskog fronta RBiH
Semir Lokmić, predsjednik Fondacije «Zlatni Ljiljan» i urednik Armijabih.com
Fahrudin Omerbasić, gl. urednik web portala Plbih.org
Esad Krcić, gl. urednik web magazina Bošnjaci.net
Mirsad Drinčić, predsjednik "Bosna prkosna od sna"
Ferid Sefer, gl. urednik Chicagoraja.net
Udruženi organizacije, udruženja i web portali /
United web sites, organizations and associations /
Die vereinigten online Informationsportale und Verbände/
Associations et sites internet unifiés