A+ A A-

Na mevludu u Zagrebačkoj džamiji oko sedam stotina džematlija

„Onome koji na svijet dođe, a ništa ne uze! Onome koji posveti bitak i za problem čovjeka se zauze! Onome koji moć razuma podiže u visine, a plemensku mržnju spusti u nizine! Onome koji primjer navede i uzor postade! I putu oznake dade!"

Ovo su riječi kojima je Halid Muhammed Halid, istaknuti egipatski, islamski mislioc i pisac, započeo knjigu Muhammedov a.s. humanizam.

Ovo djelo koje je poziv muslimanima da srca napune i jezik pokrenu salavatom i selamom na Poslanika čovječanstva, kako u danima njegova Mevluda, tako i u svakodnevnom životu, bilo je odrednica ovogodišnjeg mevludi-šerifa u Zagrebačkoj džamiji!

Vođeni neizmjernom ljubavi prema Allahovu miljeniku i želji da se podstiče na razmišljanje o Poslaniku kojemu je milosrđe bila suština života, pravičnost i pravda zakon življenja, savršenstvo morala-njegova trajna preokupacija, rješavanje ljudskih problema ibadet, a širenje ljubavi sastavni dio njegove osobnosti - u Islamskom centru u Zagrebu, upriličen je svečani mevludski program pod nazivom Dobro doš'o Kruno svega stvorenoga - Ehlen ve sehlen merhaba.

Očuvana i brižno njegovana tradicija obilježavanja Poslanikova rođenja, haman proljetno, nedjeljno predvečerje, najava programa s učešćem polaznika vjeronauka, učenica i učenika medrese „Dr. Ahmed Smajlović", imama i muallima, te neizostavnog džamijskog zbora „Arabeske" - bili su dovoljni da džamija bude ispunjena.

Zagrebački džemat je, upravo zbog iskrene namjere da zikrom, salavatima, ilahijama i spjevovima mevluda, u toj mevludskoj noći oživi sjećanje na Muhammeda a.s., ali i doprinese jačanju i zajedništvu svoga džamata, bio i dodatno nagrađen.

Naime, već iz  uvodnog obraćanja glavnog imama hafiza Aziza ef. Alilija, prisutni su naslućivali da će ovu svečanost uveličati i dvojica uglednih alima današnjice, koji su čudnim „putovima sudbine", nakon neuspješnih pokušaja da iz Njemačke putuju direktno za Sarajevo, mevludsku noć proveli u našem džematu.

Izrazito nadahnutim obraćanjima i prof. dr. Enes Karić, baš kao i dr. Dževad Hodžić - osvrčući se na nepresušno vrelo i nadahnuće, što se krije pod imenom Muhammeda a.s., nisu krili oduševljenje onim što su doživjeli i osjetili u Zagrebačkoj džamiji.

Mevludska je noć bila inspiracija i za nastavak pokrenute akcije, kojom se želi osnovati trajno dobro, upravo po uzoru na Poslanika, zaštitnika jetima i udovica. El- Fudul je naziv novoosnovane Zaklade koja će skrbiti o djeci samohranih roditelja naše Zajednice. Prodajom igračaka, nakon mevluda, polaznici vjeronauka nisu samo prikupili značajna materijalna sredstva, nego su i doprinijeli razvijanju svijesti o suosjećanju, plemenitosti i nužnosti pružanja pomoći onima kojima je ta pomoć najpotrebnija.

Uz srdačne mevludske čestitke, uz šuškanje mevludskih bombona i čokolada, kojima je Medžlis počastio izvođače i prisutne džematlije, uz prekrasne, rascvjetale, crvene ruže koje je naša omladina  darovala učesnicima u programu, dočekasmo jacijski ezan, te predivne dvanaeste noći rebiul-evvela!

Lamija Alili