A+ A A-

Mevlud u čaršijskoj džamiji u Tešnju i priznanje Hasan ef. Škapur

Imami Medžlisa IZ-e Tešanj u ponedjeljak 12. rebiu-l-evvela 1430.h.g. odnosno 09.marta 2009. godine u Čarši džamiji u Tešnju.

U ovoj džamiji mevlud se uči tradicionalno na dan 12. rebiu-l-evvela dugi niz godina, a od 2005. godine (kada je Medžlis IZ-e Tešanj osnovao Fond „Hasan ef. Škapur"  na mevludu se dodjeljuje i priznanje i nagrada istaknutim alimima za doprinos razvoju islamske-hadiske znanosti koje su do sada dobili: dr. Omer Nakičević za 2005. g.; prof. Mehmedalija Hadžić za 2006. g.; dr. Šefik Kurdić za 2007. g.; dr. Fuad Sedić za 2008. g. i ove 2009. godine prof. Mahmut ef. Karalić.

Kako isti nije bio na svečanosti nagradu i priznanje u njegovo ime od predsjednika Medžlisa IZ-e Tešanj hadži Ediba Turalića preuzeo je muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović.

Nakon proučenog mevluda prigodno su se prisutnim džematlijama u punoj Čarši džamiji obratili: dekan FIN-a u Sarajevu dr. Ismet Bušatlić, glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj Fuad ef. Omerbašić prof. i muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović.