A+ A A-

60 minuta islamofobije

Piše: Fatmir Alispahić

Profesionalni i moralni ambis magazina „60 minuta" moguće je analizirati na dva nivoa. Prvo, nikada niko u medijskom prostoru bivše Jugoslavije, pa ni u vrijeme genocidne agresije, nije tako agresivno i prostački vrijeđao bošnjački narod i njegove uglednike. Drugo, ni u jednoj postkomunističkoj zemlji ne postoji tv emisija koja uličarskim žargonom blati nevine ljude, huška policiju i prvosuđe, naređuje im šta će i kako će raditi, unaprijed donosi presude, pljuje po neposlušnim sudijama i tužiocima, a sve u cilju obnove komunističke prakse montaže laži i demontaže ljudskih sudbina.

Sluga iz Karađorđeva
Nevjerovatno je da u Evropi, nakon pada Berlinskog zida, postoji medijski proizvod koji ratuje protiv osnova zapadne demokratije, kakva je ona - da je svako nevin dok mu se krivica ne dokaže. Paradoks je da poslije kamare dejtonskih reformi egzistira nešto čega bi se zacrvenio i sam komunizam.

Emisija „60 minuta" ne bi mogla opstati da za njenom islamofobičnom i komunističkom suštinom ne postoji čvrst politički interes. Taj interes je promoviran sa dolaskom na vlast Zlatka Lagumdžije i SDP-Alijanse 2000. godine, kada je uslijedila erupcija montiranih procesa protiv uglednih Bošnjaka, uglavnom pripadnika Armije RBiH, a s ciljem preimenovanja genocidne agresije u građanski rat. Lagumdžija se predstavio kao sluga iz Karađorđeva, koji će u ime srpskih i hrvatskih interesa Bošnjake stjerati u geto izolacije, nametnute krivice i nadasve straha od slobode. Za realizaciju zločina nakon zločina, tog navikavanja žrtve na poniženje, SDP-Alijansa je ustoličila gebelsovski medijski projekat, emisiju „60 minuta".

Od marta 2002. do danas ova emisija je plasirala na hiljade laži i kleveta, platila je na desetine sudskih odšteta, ali se menadžment Federalne tv nikada nije upitao - da li je normalno da cijela FTV ispašta teret štete koju joj nanosi „60 minuta"? Šta bi se dogodilo sa hirurgom kome redovno umiru pacijenti na operaciji slijepog

crijeva? A šta se događa sa urednikom i priučenim novinarima čije lažne tvrdnje redovno demantiraju i pravosuđe i vrijeme, poput slučajeva „Pogorelica", „Alžirska grupa", „Sanel Sjekirica", itd.? Bilo bi logično da sa medijske scene nestane emisija kojoj je ovog časa moguće ispostaviti račun za stotinjak opasnih izmišljotina o tzv. islamskom terorizmu, kojima je nanošena velika šteta ugledu naše zemlje. Ili, pak, rukovodstvo Federalne tv, već deset godina predvođeno univerzalnim vizionarom Slavom Kukićem, smatra kako je novinarska vrlina kad se izmišlja tzv. islamski terorizam i vrijeđa bošnjačka žrtva?!

Bestijalna uvreda
Umjesto da je u ime profesionalizma uklonjen taj sramotni medijski proizvod, dogodilo se da „lagumdžijofili" iz „60 minuta" budu promicani i tetošeni kao čuvari demokratije i slobode govora. Paradoks je lako objašnjiv čim se pogleda ko to podržava „60 minuta" i kad se uoči da su to agenture Zlatka Lagumdžije, koje su odveć prikopčane na beogradske i zagrebačke obavještajne službe. Njihov je interes da Bošnjake obezglave i osramote, nadoje sumnjom u sebe i u čestitost svoje žrtve, kako bi ih strpali u geto kojim će u ime lažne multikulture gazdovati Srbi i Hrvati, s obzirom da su po rasističkom konceptu „60 minuta" Bošnjaci nalik na „srednjevijekovne luđake iz sela Gluha Bukovica". A da nisu muslimani, bezbeli bi bili moderni i normalni?! Da li je poslije tako bestijalne uvrede moguće ičim odbraniti „60 minuta"? Trebalo bi im još dati nagradu za ljudska prava u Bijeljini, ili časnu Šestoaprilsku nagradu Sarajeva? Otkako je Behmen gradonačelnik, Sarajevo je svakako na putu da postane predgrađe Bijeljine.
Posljednji prostački napadi na Islamsku zajednicu praćeni su orkestriranom podrškom SDP-ove „nevladine" infrastrukture, čime je nedvosmisleno poručeno da Zlatko Lagumdžija i SDP stoje iza pokušaja da se obezglavi kičma bošnjačkog duha. U momentu kada „60 minuta" bez i jednog argumenta optužuju reisul-ulemu Mustafu ef. Cerića da je „napoznatiji zaštitnik pedofilije", kada se manijački laže kako se reis Cerić zanima da li je „djevojčica uspjela uzbuditi hodžu" - Lagumdžijina općinska vijeća i SDP-ovi funkcioneri glancaju čizme ove milicionerske emisije.
S druge strane njihovih nišanskih sprava, ostao je ujedinjeni bošnjački narod, ali su ostali i - istina, pravda, moral, antifašizam, bosanstvo. A ostaju, vala, i izborni rezultati.