A+ A A-

Halal šansa za engleske farmere

U pokrajni West Midlands, Velika Britanija, osniva se europski hub za halal mesnu industriju. Europski hub će obezbjeđivati milijarde tona halal mesa, domaće proizvodnje, kojim će se snadbijevati halal tržište u Velikoj Britaniji i svijetu.

Udruženje farmera West Midlands odlučilo se na ovaj korak zahvaljujući dvogodišnjem projektu „West Midlands Projekat -kurbani" koji je pokrenulo udruženje Adventage West Midlands i Biznis forum etničkih manjina West Midlands-a.

Zahvaljujući dvogodišnjem projektu kurbani prezentiran je i halal standard koji uključuje označavanje i halal certificiranje farmi. Implementiranjem zahtjeva halal standrada na farmama omogućit će se sljedivost halal proizvoda po sistemu od farme do stola.

Halal tržište Velike Britanije se procjenjuje na oko 2. 8 milijardi funti. U Britaniji živi oko dva miliona muslimana, a prema podacima britanske Agencije za sigurnost hrane, halal hranu konzumira oko 6 miliona krajnih korisnika.

Od ukupnog broja populacije na britanske muslimane otpada oko 3%, dok je broj konzumenata halal mesa oko 20% od ukupnog broja potrošača. Na taj način halal postaje ne vjerski čin koji se odnosi na pripadnike jedne religije nego sinonim za zdravu i kvalitetnu hranu.

Projekat kurbana koji je trajao 2 godine otvorio je velike mogućnosti na svjetskom halal tržištu za mnoge farmere.

Osnivanje europskog huba pozdravila je i podržala Nacionalna unija farmera Velike Britanije.