A+ A A-

Zasjedala Skupština Medžlisa IZ-e Maglaj

Povodom javnog linča elektronskih i printanih medija na Islamsku zajednicu u BiH, Rijaset IZ-ce u BiH i na ličnost reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića, Skupština Medžlisa Islamske zajednice Maglaj je na svom četvrtom redovnom zasijedanju, koje je održano u subotu: 03. rebiu-l-evvela, 1430. H.g. -  28. februara, 2009. godine u Maglaju, upućuje saopštenje za javnost, koje glasi:

Ogorčeni smo na primitivizam medija i novinara, koji orkestrirano izvan svih kodeksa etike napadaju Islamsku zajednicu, Rijaset i reisu-l-ulemu, dr. Mustafu ef. Cerića, jer je to uvreda za svakog muslimana i rušenje našeg dostojanstva. Klevetom i ismijavanjem naših duhovnih vrijednosti želi se unijeti smutnja i razjedinjenost u Islamskoj zajednici.

Islamofobični mediji, neprestano siju nepovjerenje prema muslimanima, s ciljem dugoročne destabilizacije Islamske zajednice. Zato, pozivamo sve uposlenike i članove Islamske zajednice na jedinstvo u radu, kao jedinog temelja naše opstojnosti.

Izražavamo, svoje iskreno, zadovoljstvo, podršku i radost zbog početka izgradnje administrativnog i poslovnog sjedišta Rijaseta IZ-ce u BiH, kao i rezidencije reisu-l-uleme u Sarajevu i  spremnost da u okvirima raspoloživih mogućnosti pomognemo ovaj historijski i generacijski  projekat.

Zabrinuti smo zbog učestalih napada na sakralne objekte Islamske zajednice u manjem BH entitetu, kojima se unosi nemir i strah u povratničke džema'ate. Džamije i mesdžidi su mjesta mira, sigurnosti, garanti održivog  povratka i suživota u budućnosti.