A+ A A-

Saopćenje Skupštine Medžlisa IZ-e Tešanj

Povodom učestalog i kontinuiranog napada od strane pojedinih elektronskih i printanih medija na Islamsku zajednicu i instituciju reisu-l-uleme, Skupština Medžlisa IZ-e Tešanj je na svom 4. redovnom zasjedanju održanom 28. 02. 2009., odnosno 03. rebiu-l-evvela 1430.h. godine, donijela sljedeće saopćenje za javnost.

- Skupština Medžlisa IZ-e Tešanj daje punu i jedinsvenu podršku reisu-l-ulemi dr. Mustafi ef. Ceriću u njegovom radu i zalaganju da se očuva integritet i dostojanstvo islama i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. U tom pogledu, Skupština najoštrije osuđuje učestale i kontinuirane napade pojedinih elektronskih i printanih medija na Islamsku zajednicu i instituciju reisu-l-uleme, te smatra da se time ugrozilo načelo objektivnog i nepristrasnog informisanja kojeg bi se takvi mediji trebali pridržavati, pogotovo oni koji nose etiketu Javnog servisa i koji se izdržavaju od zakonske takse nas građana ove države.

Iznenađeni smo činjenicom da upravo u elektronskim medijima koji nose etiketu Javnog servisa, servisa nas građana, mogu se čuti govori mržnje i nepristojnosti upućene na račun Islamske zajednice i njenog poglavara, te smo kao muslimani i pripadnici Islamske zajednice ogorčeni i uvrijeđeni od strane istih. Želimo iskazati da ti isti mediji nisu uspjeli ni u jednom trenutku da dovedu u pitanje naše povjerenje koje imamo prema odgovornim u Islamskoj zajednici, pogotovo prema reisu-l-ulemi dr. Mustafi ef. Ceriću. Stoga tražimo da se navedeni napadi zaustave, a oni koji zloupotrebljavaju Javni servis u svrhu omalovažavanja i diskreditovanja Islamske zajednice i institucije reisu-l-uleme, da snose odgovornost za takvo postupanje.

Skupština daje podršku izgradnji Upravne zgrade Rijaseta na Kovačima, kao generacijskom projektu historijskog značaja, te smatra da je navedeni projekat ponos svih muslimana u Bosni i Hercegovini. Imajući u vidu značaj navedenog projekta, raduje nas dobra volja i raspoloženje muslimana sa područja Medžlisa IZ-e Tešanj da daju svoj doprinos navedenom projektu.

Ovim gore navedenim, želimo jasno pokazati da stojimo uz našu Islamsku zajednicu i njene institucije, te da podržavamo svaki napor reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića u očuvanju integriteta i dostojanstva islama i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kaže se u saopćenju koje je potpisao predsjedavajući Skupštine Edib Turalić.