A+ A A-

Održane skupštine medžlisa IZ-e Muftiluka zeničkog

U periodu od 21. do 28. februara 2009. godine održane su redovne godišnje skupštine medžlisa IZ Zavidovići, Žepče, Doboj, Teslić, Zenica, Tešanj i Maglaj. Na sjednicama skupština usvojeni su godišnji izvještaji o radu izvršnih odbora medžlisa IZ-e za 2008. godinu sa općim smjernicama za rad u 2009. godini. Također, članovi skupština su dali saglasnost na Izvještaj o materijalno-finansijskom poslovanju za period januar-decembar 2008. godine, završni račun za 2008. godinu i plan prihoda i rashoda za 2009. godinu.

Navedenim Skupštinama prisustvovli su sekretar Ureda muftije zeničkog Edin ef. Kavazović i muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović.

U svojim obraćanjima muftija je pohvalio rad izvršnih odbora medžlisa IZ-e, zahvalio se članovima skupština na usvajanju godišnjih izvještaja, upoznao zastupnike sa projektima koji se realiziraju na području Muftiluka zeničkog, te ukazao da su vjera, zdrava porodica, organiziran džemat, dobri međuljudski odnosi, međusobna komunikacija i solidarnost, garanti našega uspjeha. Muftija je uputio niz konkretnih prijedloga i smjernica za rad medžlisa IZ-e u narednoj godini.

U svečanom dijelu sjednica muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović dodijelio je priznanja ''Muderris Derviš ef. Spahić'' i ''Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević''. Dobitnici priznanja ''Muderris Derviš ef. Spahić'' su: Sulejman ef. Efendić, glavni imam MIZ Zavidovići, Izet ef. Efendić, glavni imam MIZ Žepče, Bajro ef. Džafić, glavni imam MIZ Doboj, Jakub ef. Salkica, glavni imam MIZ Zenica i Izudin ef. Kruško, glavni imam MIZ Maglaj. Dobitnik priznanja ''Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević'' za 2008. godinu je hfz. dr. Halil ef. Mehtić, profesor na IPF-u u Zenici. Također, dodijeljena su priznanja najboljim muallimima, predsjednicima džematskih odbora i predsjednicima građevinskih odbora za proteklu godinu.

Na svim gore pomenutim sjednicama skupština medžlisa IZ-e Muftiluka zeničkog osuđeni su neutemeljeni napadi na vjerske autoritete muslimana u BiH, posebno na reisu-l-ulemu  dr. Mustafu ef. Cerića, te neprimjeren tretman institucija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u pojedinim medijima. Također, data je podrška projektu izgradnje upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Izražena je i zabrinutost zbog učestalih napada na vjerske objekte u RS-u.